Yleisöltä

Sähköautoilun tulevaisuudesta

Jaa artikkeli

Radiosta on tullut viime aikoina ohjelmasarja Pieleen mennyt historia. Tuleekohan tästä sähköautoilusta siihen ohjelmaan vielä hyvä aihe ensi vuosikymmenellä, ja ketähän siitä voidaan syyttää.

Nyt halutaan tehdä autoihin kiinteitä akkuja, jotka riittävät 1 000 km ja latautuvat 10 minuutissa. Hyvähän se, että kehitys kehittyy, mutta onko se tarpeen.

Autojen valmistajat tekevät omia ratkaisujaan, eivätkä kaikki laturitkaan edes käy kaikille autoille.

Näitä sähköautoja sitten myydään niin kauan kun kauppa käy. Toiset vastustavat vielä kehitystä ja haluavat pysyä polttomoottoreissa.

Myöhemmin sitten aletaan valmistaa autoja irrotettavalla akulla ja ne voidaan myydäkin ilman akkua. Akkuja olisi muutamia kokoja kauppakassista maantielaivaan ja rekkaan asti.

Huoltoasemalla käynti voisi silloin mennä vaikkapa tähän tapaan:

Auto ajetaan akun vaihtolinjalle, robotti kysyy siltä mikä olet tai lukee rekisterikilven ja pyytää autoa irrottamaan pohjassa olevan akun ja siirtää sen lataamoon. Siirrytään eteenpäin ja robotti asentaa tilatun määrän energiaa sisältävän akun ja pyytää autoa lukitsemaan sen.

Akku on vaihdettu parissa minuutissa, perässä voisi olla haluttaessa auton pesu. Jos ei halua, autosta ei tarvitse poistua, vaan voi jatkaa matkaa. Energian jakelu akuissa voisi tapahtua nestekaasun jakelun periaatteilla.

Edut:

Ei tarvita megavattiluokan latureita ja kymmeniä latauspaikkoja lisäämässä päiväaikaan valtakunnan sähkön tarvetta jopa sata kertaa kalliimpaan hintaan, vaan latausta voidaan siirtää yöaikaan vähentämään tuotannon supistamisen tarvetta.

Joka matkalla ei tarvitse suurta akkukapasiteettia, vaan voidaan akkuja tehdä muistakin aineista kuin litiumista. Samalla voidaan akun kunto testata ja tarvittaessa lähettää huoltoon. Myös materiaalien kierrätys tapahtuisi keskitetysti.

Onnettomuus- ja tulipalotilanteissa olisi etua, koko auton upottamisen sammutusaltaaseen sijaan riittää akun upottaminen ja saadaan auto sähköttömäksi. Varastetustakin autosta voitaisiin takavarikoida akku.

Tuli äsken hyvä ohjelma, missä kerrottiin tulevaisuuden sodankäynnistä ja aseistuksesta. Todella äärimmäisen kehittyneitä jopa tekoälyaseita aiotaan kehitellä ihmiskunnan onneksi, niin eiköhän tämä autoilun parannuskin toteudu, kun tekniikkakin on jo olemassa.

Mielenkiintoista nähdä rakennetaanko valtakuntaan ensin latausverkko ja tuleeko ainakin yksi sukupolvi nykyisiä autoja.

Jouko Lagerstedt

Kauhava

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje