Kalervo Stranius pohti Ilkka-Pohjalaisen lukijalta-palstalla, onko asunto-osakeyhtiölaissa valuvika taloyhtiöiden kokouskutsujen lähettämistä koskien. Jos taloyhtiö noudattaa kokouskutsujen lähettämisen minimiaikaa toimittamalla kutsut kaksi viikkoa ennen kokousta postin kuljetettavaksi, voi kutsu saapua käytännössä osakkaalle vain muutama päivä ennen kokousta.
Kun asunto-osakeyhtiölakia noin 12 vuotta sitten uudistettiin, kokouskutsujen lyhintä lähettämisaikaa pidennettiin pakottavalla säännöksellä viikosta kahteen viikkoon. Aikaisintaan kutsut voidaan lähettää kahta kuukautta ennen kokousta.
Yhtiöjärjestysmääräyksellä voidaan aikahaarukan lyhyempää määräaikaa pidentää ja pidempää lyhentää.
Edelleen löytyy monia taloyhtiöitä, joissa yhtiöjärjestystä ei ole lakimuutoksen jälkeen uudistettu, jolloin aikaisin kutsuaika saattaa olla määritelty kuukaudeksi ja lyhyempi määräaika viikoksi. Näissä yhtiöissä jää kokouskutsujen aikahaarukaksi kahden viikon lähettämisaika – aikaisintaan kuukausi ja viimeistään kaksi viikkoa.
Asunto-osakeyhtiölain uudistus paransi aikanaan osakkaan oikeusturvaa kutsujen minimiajan pidennyksellä sekä mahdollisuudella sähköpostin tai muun tietoliikenneyhteyden kautta toimitettavalle kokouskutsulle. Sähköisen kokouskutsun toimittamisen edellytyksenä on se, että osakas on ilmoittanut yhtiölle yhteystietonsa nimenomaan kokouskutsua varten.
Posti siirtyi huhtikuun alusta alkaen kirjepostin kevennettyyn jakeluun ja muutos hidastaa maapostin kautta toimitettavien kokouskutsujen aikataulua entisestään. Viimeistään nyt taloyhtiöissä kannattaakin siirtyä sähköiseen kutsumenettelyyn pyytämällä osakkailta aktiivisesti sähköisiä yhteystietoja tätä varten.
Sähköinen kutsu tulee perille sekunneissa, se poistaa kirjeistys- ja postituskustannukset kokonaan ja on myös pienimuotoinen ekoteko.
Jorma Juhani Koutonen
toiminnanjohtaja
Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaa ry
Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin