Yleisöltä

Sähkön hinnalla johdetaan harhaan

Vaasan Sähkön asiakaskirjeessä: Olemme päättäneet tukea asiakkaitamme ja määritelleet hinnan hankintakustannuksista poiketen. Ei vale, mutta harkittu harhaanjohtaminen. Myyntihinta ei suinkaan alita hankintakustannuksia (kuten annetaan ymmärtää), vaan ylittää reilusti. Hämmästyttävää röyhkeyttä.

Alvittomat myyntihinnat olivat syksyllä 24,11 ja joulukuussa 18,06 s/kWh. Alv mukana 29,9 s (alv 24) ja 19,87 s/kWh (alv 10 %). Siten VS alensi hintaansa noin 6 s/kWh. Lisäksi perusmaksu 3,50/3,10 s/kk.

VS:n myynti vuonna 2021 oli yhteensä 1891 GWh. Sen hankinnasta oli noin 80 % ns. omaa tuotantokustannuspohjaista sähköä. Päälähteinä atomi-, vesi- ja tuulivoima. Niiden tuotantokustannuksissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Kun oman sähkön hinnaksi lasketaan 4 s/kWh ja muun sähkön 30 s, keskimääräiseksi hankintahinnaksi tulee selvästi alle 10s/kWh. Kaikki em. hinnat ovat todellisuudessa alempia eikä korkeampia.

Lisääntyvä oma tuulivoima, tuleva Olkiluoto 3:n 4 %:n osuus, halpojen määräaikaisten sopimusten väheneminen ja alentunut pörssisähkön tarve alentavat kustannuksia useita senttejä/kWh ja parantavat kannattavuutta suuresti.

Todettakoon, että VS:n alvillinen myyntihinta on vaihdellut 4,25–5,19 s/kWh välillä 2018–2021 alkuvuosi. Liikevoitto samaan aikaan on ollut kymmeniä miljoonia. Luvut osoittavat, että hankinta-hinta ei ole ollut montaa senttiä/kWh. Laajentumisvirhe ja ylisuuri voitto maksatetaan nyt paljolti toistaiseksi voimassa olevilta vanhoilta sopimusasiakkailta.

Myyntihintaa on varaa ja pitää laskea. Sähkön käyttäjien ei kuulu rahoittaa, omistajan, Vaasan kaupungin menoja.

Verokohteena sähkön hinta on tuomittava ja erittäin epätasa-arvoinen. Pitkäikäisiä investointeja ei kuulu maksaa yhden tai muutaman vuoden tulorahoituksella. Tyytyväisyys SDP:n esittämään 20 sentin hintakattoon ja väite näin korkean hinnan tarpeellisuudesta sähkön kulutuksen säästämiseksi osoittaa tietämättömyyttä, ymmärtämättömyyttä, vieraantumisesta todellisuudesta ja/tai sähköyhtiöiden ja mm. Vaasan kaupungin ahneuden suosimista ja hyväksymistä.

Vaasan Sähkön ja kaupungin vallassa on myydä sähköä kohtuullisella alemmalla hinnalla kannattavasti suosien, ei kurjistaen, alueen taloutta ja talouksia.

Paavo Hannila

Laihia

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje