Yleisöltä

Sähkön hintaan helpotusta

Matias Mäkynen (sd.)
Matias Mäkynen (sd.)

Putinin sodan laineet löivät myös Pohjanmaalle, kun paikalliset sähköyhtiöt ilmoittivat korotuksista sähkön hintaan.

Vaasan Sähkö teki vaalipiirin suurimman korotuksen ilmoittaessaan hinnan nousevan 30 senttiin/kWh lokakuussa. Puolet pienempi ja alueellisesti toimiva Seinäjoen Energia myy sähköä seinäjokisille lokakuusta reilun 10 sentin ja tästä vielä puolet pienempi Kokkolan energia ilmoitti hinnan jäävän hieman alle 20 senttiin kilowattitunnilta.

Seinäjoki ja Kokkola tekivät samalla päätöksen siirtyä myymään sähköä vain oman kaupunkinsa asukkaille. Vaasan Sähkölle tällainen ratkaisu olisi vaikea, sillä ison yhtiön asiakkaista puolet tulee muualta kuin Vaasasta.

Tässä tilanteeksi ongelmaksi muuttuva piirre on normaalitilanteessa vahvuus. Ulkopuolisten asiakkaiden avulla Vaasan Sähkö on ollut erittäin merkittävä osingon maksaja omistajalleen Vaasan kaupungille.

Vaasan Sähkön osinko kotikaupungilleen on ollut vuodesta toiseen reilusti yli 10 miljoonaa euroa. Tämä vastaa yhden prosenttiyksikön tuottoa kunnallisverossa. Seinäjoella osinko on ollut 3 miljoonaa ja Kokkolassa 1,5 miljoonaa tai alle.

Kriisitilanteessa aiempien vuosien osingot lämmittävät kuitenkin vain vähän. Siksi kaupunkien tulee poistaa osinkovaateensa energiayhtiöiltään energiakriisin ajaksi.

Kriisin jäädessä tulevaan talveen osingosta luopuminen rokottaisi kaupungin taloutta maltillisesti, mutta antaisi mahdollisuuden pitää hintoja alempana. Kaikki keinot, joilla talven hinnat voidaan pitää kohtuullisina, on otettava käyttöön, koska kyseessä on julkisesti omistetut yhtiöt, jotka palvelevat kuntalaisia perustarpeissaan.

Paikalliset keinot vaikuttaa hintaan ovat silti vähäiset. Kaikki kolme yhtiötä tekevät tappiota sähkön myynnillä talven aikana. Ne ostavat sähkönsä sähköpörssistä, jossa hintojen odotetaan nousevan talven aikana yli 50 senttiin/kWh.

Ongelma koskee koko Eurooppaa, jossa yli 50 sentin kuluttajahinnat ovat jo totta.

Koska osana eurooppalaista sähkömarkkinaa viemme ja tuomme sähköä yli rajojen, meille vaikuttavat Keski-Euroopan korkeat hinnat. Ne ovat seurausta Putinin sodasta, jossa energia on ollut keskeinen ase jo kesästä 2021 alkaen, kun kaasuvarastot jätettiin täyttämättä sovitusti.

Vihreä siirtymä ei ole syy hintojen nousulle, vaan hillitsee sitä. Kallis hiili ja turve palavat kattiloissa tänäkin talvena.

Lisääntyvä uusiutuva tuotanto pienentää Suomessa hintojen nousupainetta ja uuden ydinvoimalan kanssa tuo helpotusta hintoihin viimeistään alkuvuodesta.

Eniten helpotusta sähkön hintaan saadaan EU:n toimilla, kun sähkömarkkinan sääntöjä uudistetaan.

Eurooppalainen hintakatto ja sähkön tuottajien ylisuurien voittojen verotus auttavat tukemaan kuluttajia ja rajaamaan hintojen nousun vaikutuksia. Ne on vietävä nopeasti toteen.

Suomessa energiayhtiöille rakennettu kriisipaketti pelasti yhtiöitä ja laski talvelle ennakoitua sähkön hintaa. Silti olen pettynyt työ- ja elinkeinoministeriön toimiin kriisissä, jonka on tiedetty koittavan jo pitkään.

Energiaministeri Lintilän on syytä laittaa ministeriönsä töihin. Kansallisesti on vielä useita mahdollisuuksia laskea hintapiikkejjä mm. kysyntäjoustoa lisäämällä.

Kun hinnat pidetään alempana, myös pienenee myös tarve jo päätetyille toimille hinnan nousun kompensoimikseksi, kuten sähkön arvonlisäveron lasku, suora sähkötuki ja sähköverovähennys sekä korotukset erilaisiin etuuksiin.

Matias Mäkynen

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Kommentoi

    Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje