Yleisöltä

Sähköveron alennus tärkeä Vaasalle ja Seinäjoelle

Joakim Strand
Joakim Strand
Kuva: Jarno Pellinen
Jaa artikkeli

Suomen tavoitteena on lähes päästötön sähkön ja lämmön tuotanto 2030-luvun loppuun mennessä huolto- ja toimitusvarmuusnäkökulmat huomioiden. Siirtymistä hiilineutraaleihin ratkaisuihin vauhditetaan mm. siirtämällä kaukolämpöverkkoon lämpöä tuottavat sähkökattilat alempaan sähköveroluokkaan II. Muutos astui voimaan pari viikkoa sitten 1.7.2022.

Esimerkiksi Vaasan Vaskiluodon lämpövarastoa ja sähkökattilaa voi kuvailla yksinkertaisimmillaan suurikokoisena vedenkeittimenä, kun tuulisähköllä tehdään lämpöä. Sähkökattila on tärkeä komponentti tulevaisuuden puhtaassa lämmöntuotantojärjestelmässä, millä turvataan alueiden lämmöntuotanto sekä tuetaan myös uuden sääriippuvaisen sähköjärjestelmän tarpeita ja jatkossa myös teollisuuden sähköistymistä. Sähkökattila on rakenteilla myös Seinäjoelle. Uuden veroalennuksen myötä taloudelliset kannusteet vahvistuvat huomattavasti.

Kyseessä on koko Suomen näkökulmasta merkittävä energiaverotuksen uudistus, mutta uskallan väittää, että Vaasan Sähkön ja EPV Energian edunvalvonta ja lobbaus olivat tässä taustalla avainasemassa. Pohjolan Energiapääkaupunki ja pohjalaismaakunnat osoittivat jälleen kerran edelläkävijyyttä.

Suomella ja suomalaisella osaamisella on aidosti uniikki mahdollisuus johtaa maailmanlaajuista ilmastonmuutoksen torjuntaa panostamalla entistä enemmän energia- ja ympäristöteknologian systeemitason tutkimus-, kehitys-, innovaatio- sekä liiketoimintaosaamiseen.

Tarvitsemme yhä uusia malleja, joilla yksityisiä ja julkisia pääomia voidaan yhdistää uusien innovaatioiden ja niiden kaupallistamisen rahoittamiseksi. Yksi tällainen tarvittava toimija on Vaasan seudulla kehitetty Energia Sampo, johon on lähtenyt mukaan useita seudun yrityksiä. Uusi laiva Aurora Botnia sekä Vaskiluotoon sijoittuva H-Flex-E vetyhanke ovat erinomaisia esimerkkejä yhteistyöstä.

On äärimmäisen tärkeää toimia mm. lupaprosessien osalta nopeasti, koska muuten kansainväliset konsernit löytävät helposti muualta maailmasta kiinnostavia toimipaikkoja, joissa julkinen sektori on aktiivinen ja ekosysteemien arvo täysimääräisesti ymmärretään hyödyntää. Iloksemme voimme tuoreiden uutisten valossa todeta, että Suomi ja Vaasa kyllä pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa.

Töitä on kuitenkin jatkettava sata lasissa. Kansallisella tasolla on pidettävä erityistä huolta siitä, että TKI-panostukset kohdennetaan sinne, missä myös yksityiset toimijat satsaavat huipputeknologian kehittämiseen. Silloin koko Suomi voittaa.

Joakim Strand

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje