Yleisöltä

Samaa sukupuolta

Jaa artikkeli

Ilkka-Pohjalainen (4.1.) julkaisi artikkelin, jossa kerrottiin homomiesten itsemurhariskin vähenevän suvaitsevassa maassa, kun he muuttavat suvaitsemattomasta maasta vähemmistömyönteiseen maahan. Mielenkiintoista olisi kuulla vastaavaa tietoutta lesbojen osalta. Olisiko yhteiskunta suvaitsevaisempi naissukupuolta kohtaan?

Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopistosta arvioi, että seksuaalivähemmistöön kuuluminen aiheuttaa eri tutkimusten mukaan vähemmistöstressiä.

Myös samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen avioliittoon on herättänyt viime aikoina keskustelua niin kirkon edustajien kuin maallikoidenkin kesken. Yhteneväistä näkemystä etsitään, ”oikeaa” ratkaisua asialle, jossa voi herkästi syntyä ryhmäpainetta toimia tietyin tavoin.

Epäilen vahvasti yksilön tai yhteisön mahdollisuutta kyetä puntaroimaan asiaa rakentavasti, jos heidän näkemyksensä perustuvat jo ennalta määritettyihin ajattelumalleihin, tiukkoihin normeihin.

Lienee syytä kyseenalaistaa liian suppeaan tulkintaan perustuvia näkemyksiä.

Niin kauan kuin pidämme kynsin hampain kiinni toisille haitallisista periaatteistamme ja ”oikeassa olemisestamme”, niin rakkauden, erilaisuuden ja suvaitsevaisuuden itseisarvoista on turha puhuakaan ihmisyyden ja inhimillisyyden osassamme.

Monimuotoisuuden hengessä on hyvä hengailla. Kukin vapaana olevaisuutensa mahdollisuuteen.

Tapani Kurttila

Lapua

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje