Yleisöltä

Seinäjoelle kolme lukiota

Opetusneuvos Heikki Vierula herätteli Seinäjoen lukiokeskustelua Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa (27.3.). Keskustelu on tarpeen, sillä Seinäjoen kantakaupungissa lukiokynnys on ollut jo vuosia liian korkea. Myös valtakunnallisesti keskustellaan toisen asteen koulutuksen tulevaisuudesta 2030-luvulla tapahtuvaan ikäluokkien pienenemiseen liittyen.

Seinäjoen nykyinen lukioverkko on kuntaliitosten tulosta. Vierulan mukaan viimeistään nyt pi-täisi pohtia lukioverkkoa yhden ja yhdistyneen kunnan näkökulmasta.

Niin pitäisi, mutta miten maakunnan keskuskaupunki järjestää lukiokoulutuksen?

Vierulan ehdottama yksi mammuttilukio jatkaisi Seinäjoella jo 70-luvulla valittua linjaa lukio-koulutuksen keskittämisestä yhteen kouluun. Aikoinaan pienessä kaupungissa oli kolme lukiota.

Seinäjoki on kasvanut voimakkaasti ja kasvu jatkuu edelleen. Suuremmissa kaupungeissa on useita lukioita. Mielestäni näin pitäisi olla myös Seinäjoella.

Lukio on muutakin kuin kurssitehdas, se on merkittävä kasvuympäristö itsenäistä identiteettiään hakevalle nuorelle.

Lukiokulttuuri vaikuttaa nuoren arvoihin ja asenteisiin paljon. Yleissivistys nojaa laaja-alaiseen oppimiseen, missä opintosuoritukset yksin eivät ole ratkaisevia. Suuressa lukiossa on myös heikot kohdat, osa nuorista hukkuu massaan.

Seinäjoki tarvitsee kolme toisistaan erottuvaa lukiota.

Nurmon lukiolla on hyvä luonnontieteellinen profiili, mutta koulu sijaitsee väärässä paikassa. Uusi Nurmon tiedelukio pitäisi siirtää Hyllykalliolle tai ehkä Prisman nurkille.

Seinäjoki kasvaa etelään. Sedulla on vahvat yksiköt Törnävällä ja Kärjenmäellä. Näiden yhteyteen olisi viisasta luoda tiloja yhteiskäyttämällä uusi Pruukin taitolukio, jossa voisi yhdistää luontevasti ammatillisia ja lukio-opintoja.

Itse Seinäjoen lukio voisi jatkaa nykyisellään vahvana yleislukiona, jolla voisi niin halutessaan olla esimerkiksi kulttuuri-, liikunta- ja yhteiskuntaprofiili.

Näin kehittyvässä kaupungissa olisi myös maantieteellisesti järkevä ja kattava lukioverkko ainakin 1 500 opiskelijan tarpeita varten.

Kyösti Nyyssölä

Seinäjoki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje