Yleisöltä

Seinäjoen superkampus ideoiden idätysalueena

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, muistuttaa sananlasku. Nykyaikaan soveltaen samaa ilmaisee ”nuorena tunnistettu tuottaa vanhana”. Moni yrittäjä, asiantuntija, taiteilija tai tuottaja viittaa lapsuuden tai nuoruuden ideoiden realisoimiseen työ- tai elämänpolkua kuvaillessaan.

Etelä-Pohjanmaan koulujen opetussuunnitelmien painottama yrittäjämäinen asenne tukee yksilöllisen opinpolun rakentamista, mille superkampus tarjoaa asenteen mukaisen infraympäistön. Tsemppaan Tuomas Ojajärven ideaa toisen ja kolmannen asteen oppilaitosten superkampuksesta Seinäjoelle (I-P 23.2.2023).

Tutkitusti on tunnistettu, että opitun transfer eli siirtovaikutus ilmiöihn on heikentynyt merkittävästi. Tällöin opitun yhteyksiä ei tunnisteta, eikä osata siirtää yhteiskunta-yhteyksiin, joissa sitä käytetään. Koulussa siirtovaikutuksen taidon puutteet ilmenevät oppiaineiden välillä ja opitun siirtämisessä käytäntöön.

Opitun siirtovaikutuksella on yhteys kulttuuriperustaamme, Etelä-Pohjanmaan vaurastumiseen 1600-luvulla ja yleisesti edelleen tavoitellen ammatillistumisen ja keksimistaidon vahvistumista. Kulttuurinen ajattelutapa on suosinut Etelä-Pohjanmaalla tarkoituksenmukaista oppimista.

Opitun tansfer voidaan liittää soveltavaan oppimiseen, mitä perustaitojen oppimisessa ei ole varsinaisesti tavoiteltu ennen nykyisiä laaja-alaisia ja monialaisia oppimistavoitteita. Opitun transfer -taitojen kehittäminen opetussuunnitelman laaja-alaisten ja monialaisten opintojen osana tarvitsee tilaa.

Eteläpohjalainen pärjäämisen yllyke ja vahva yrittäjyys ilmentävät transfer-ominaisuutta, mitä taipumusta ei pidä päästää häviämään. On tunnistettava potentiaalit ja vielä kouluvaiheessa keskeneräinen kehitysvaihe. Idea-aihioiden kehittämistä on tuettava yksilön taidon ja taipumuksen suunnassa.

Superkampuksella oppilaitosten yhteistyötä tukee sijainnin ja inspiroivan ympäristön verkostoitumismahdollisuudet oppilaiden yksilöllisten painotusten mukaisten opinpolkujen suunnassa. Ei pidä tyytyä transfer-taitojen katoamiseen, vaan tuoda tilaa idättää ideoita yksin ja yhdessä. Samalla oppimisen painopiste siirtyy oppijan potentiaalin tunnistamiseen.

Sirkka Kumpula

KT

Seinäjoki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje