Yleisöltä

Seuraava hallitus leikkaa maaseudulta

Kaikki puolueet aikovat leikata valtion menoja tulevalla hallituskaudella. Mediakin näyttää peukuttavan leikkaamista toisin, kuin Sipilän hallituskauden aikana.

Puolueiden välillä on eroja siinä, mihin leikkaukset kohdistuvat.

Demarien Sanna Marin pitää tärkeänä ympäristölle haitallisten tukien poistamista. Ensimmäisenä listalla tulee maatalouden polttonesteiden energiatuen poisto. Tämä on ollut hallituksen täsmätoimi, jolla on pyritty paikkaamaan ruuantuotannon kannattavuusongelmia.

Kaikkihan ovat tietenkin ympäristön suojelun kannalla, mutta auttaako kyseinen veronkiristys tähän? Kuvitellaanko jossakin, että ruuantuottajat jättävät peltoyöt tekemättä kallistuneen polttoaineen vuoksi?

Tähän ei todellakaan ole varaa. Ei Suomella eikä yksittäisellä viljelijällä.

Taas käy niin, että ilmastotoimi rahoitetaan maaseudun toimeentulon kustannuksella.

Vaaliohjelmissaan keskusta ja kokoomus linjaavat ammattidieselille veronpalautuksen käyttöönottoa tukemaan maamme logistiikka-alaa. Tässä yhteydessä vain keskustan tavoitteissa mainitaan myös maatalouden polttonesteet. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Kokoomus ja vasemmisto ovat valmiit hillitsemään metsäkatoa Suomessa. Heidän mielestään se on kustannustehokas päästövähennystoimi etenkin turvemaiden kohdalla. On todellakin, koska maksajat löytyvät maaseudulta.

Tosiasiassa turvepeltojen aiheuttama hiilivuoto on fossiilisen energiatalouden rinnalla mitätön päästölähde. Isku kohdistuu kuitenkin yksinomaan maaseudun elinkeinoihin. Luettelo kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa maaseutuun kohdistuvia leikkauksista: alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisesta -1,5 miljoonaa, kosteikkoviljelyn tuista (varautumisen ministeriryhmän tekemä lisäys kehysten ohi ei ole perusteltavissa sodalla) -30 miljoonaa, varautumisen ministerityöryhmän lisäys yksityistieavustuksiin) -14 miljoonaa, 50 prosentin leikkaus puuntuotannon kestävyyden tukemiseen -23,7 miljoonaa, kyläkauppatuen poisto -2 miljoonaa, leikataan luonnonvarojen ja biotalouden edistämiseltä -6,1 miljoonaa, jätetään toteuttamatta lisäys alueelliseen ja paikalliseen maaseudun kehittämiseen (varautumisen ministerityöryhmä) -10 miljoonaa, luovutaan yritysten neuvontapalveluiden valtionavusta maaseudun elinkeinojen kehittämiseen -5,4 miljoonaa.

Leikkauslistojen vastapainoksi on myös menolisäyksiä. Kokoomus kasvattaisi noin kahden miljardin asumistukia lisää vielä 410 miljoonalla eurolla. Tästä eivät vasemmistopuolueet ole varmaankaan eri mieltä, sillä tuet kohdistuvat suurimmaksi osaksi kaupunkiseuduille.

Tässä yhteydessä ei haluta puhua mistään ympäristölle haitallisista tuista. Kaupunkiseutujen asuntorakennuksessa pääraaka-aine on sementti. Sementin valmistus on suurin yksittäinen ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen lähde. Jopa viidestä kymmeneen prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä syntyy sementin valmistuksesta.

Ilpo Pernaa

Kauhava

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje