Yleisöltä

Sota ja ilmastonmuutos

Jaa artikkeli

Maailman, myös suomalaisten, huomio on nyt Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan. Suomalaisilla on huoli ukrainalaisten hädästä ja kurjuudesta ja lisäksi siitä, mitä Venäjän käsittämätön sotaisuus tarkoittaa Suomelle.

Toisin kuin hallitusohjelman mukainen aikataulu edellyttäisi, Suomen hallituksella ei juuri nyt ole pohdittavana se, ovatko Suomen tähänastiset ilmastotoimet täyttäneet tavoitteet. Valtionjohdossa pusketaan töitä kansallisen turvallisuuden parantamiseksi.

Sota on ihmiselämän, luonnonvarojen ja varallisuuden tuhlausta, siis silkkaa pahuutta ja hulluutta. Tässä tapauksessa sotasyyllisiä ei ole monta.

Suuruudenhullussa isovenäläisyydessään Putin ja hänen lähipiirinsä panevat alttiiksi venäläisten ja valkovenäläisten nuorten miesten elämät ja tuhlaavat luonnonvaroja vain aiheuttaakseen ukrainalaisille kärsimystä ja kuolemaa ja tuhotakseen heidän omaisuutensa.

Suomen kansallinen turvallisuus edellyttää puolustusvalmiuden ylläpitoa ja parantamista mutta myös huoltovarmuutta. Huoltovarmuus taas paranee, kun irtaudutaan energian ja luonnonvarojen tuonnista Venäjältä ja muista epäluotettavista tai kriisin keskellä kamppailevista maista, joihin kuuluvat esimerkiksi monet Lähi-idän öljyntuottajamaat.

Käytännössä se tarkoittaa kotimaisten energialähteiden käytön lisäämistä. Koska Suomessa ei ole fossiilisia energiavaroja turvetta lukuun ottamatta, meillä on erittäin painavat syyt vahvistaa uusiutuvan energian tuotantoa. Turvetta jouduttaneen käyttämään aiottua enemmän ainakin tilapäisesti, koska venäläistä puuhaketta ei enää aiota käyttää eikä suomalaista toistaiseksi ole tarjolla tarpeeksi. Polttoaineena turve kuitenkin kiihdyttää ilmastonmuutosta pahemmin kuin öljy tai kivihiili, joten yhtään pidemmällä tähtäimellä sen varaan ei pidä jäädä.

Taistelu ilmastonmuutosta vastaan on siis linjassa Suomen kansallisen turvallisuuden edistämisen kanssa. Tämän on todennut myös perussuomalaisten vahva vaikuttaja Jussi Halla-aho.

Venäjän muuttumisella roistovaltioksi ja ilmastonmuutoksen vastaisella työllä on myös kohtalonyhteys: YK:n alainen Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) julkaisi tärkeän tuoreimman raporttinsa samana päivänä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Raportissa todetaan, että ilmastonmuutosta kannattaa yhä torjua pontevasti, koska se rasittaa luontoa, taloutta ja ihmisten terveyttä. Siinä todetaan myös, että valitettavasti ilmastonmuutos on jo osittain tapahtunut ja etenee väistämättä, minkä takia siihen on sopeuduttava jo käytännössä eikä vain ajatuksissa.

Karri Helin

Seinäjoki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje