Yleisöltä

Suomessa on työnantajapula

Jaa artikkeli

Kansalaiset eivät tunnu ymmärtävän, Suomessa on tällä hetkellä työnantajapula.

Valtakunnan hallitus yrittää kokoajan vaikeuttaa työnantajana toimimista. Väärän henkilö palkkaaminen, voi johtaa yrityksen konkurssiin ja yrittäjän velkavankeuteen. Jos maksat työntekijälle palkkaa 2 000 €/kk, maksaa se työnantajalle vähintään kokonaisuudessaan noin 4 000 €/kk.

Jos työntekijän kanssa voisi sopia paikallisesti työehdoista, niin työpaikkoja syntyisi, mutta paikallinen sopiminen käy vain ay-liittojen hyväksymällä tavalla, ei muuten niin että työntekijä sopii työnantajan kanssa. Tämä johtaa siihen, että meistä jokaisesta tulee aikanaan ammatinharjoittajia, kun ay-järjestelmä pakottaa käytännössä tähän.

Voisi kysyä miksi ay-järjestöjen jäsenmäärä laskee, voisiko se johtua ay-järjestelmästä itsestään?

Jokainen palkannauttija voi siirtyä yrittäjäksi, mutta yrittäjänä olo täytyy myös oppia olemaan ja vaatii yrittäjänä tietoista lainsäädännön noudattamista. Yrittäjä ei voi vaatia sellaisia etuuksia ja aikatauluja kuin palkannauttija.

Työpaikkoja löytyy, kun ay-järjestöt ja valtakunnan hallitus lopettavat pk-sektorin vainoamisen. Julkiselämän palkka tulee veronmaksajilta ja verot tulee käytännössä pk-yrittäjien toimesta, esimerkiksi alv jo puolet verokertymästä.

Nykyinen hallitus ottaa vain velkaa, eikä mieti miten velan korot hoidetaan tulevaisuudessa ja saadaanko tulevaisuudessa uutta velkaa!

Toinen keino olisi ansiotuloveron alentaminen, mutta tämä ei käy demareille tai kepulle. Alv:n tai muiden välillisten verojen laskeminen ei auta, koska miten voidaan tietää päätyykö lasku kuluttajille ollenkaan.

Riskille ja sijoitetulle omaisuudelle täytyy yrittäjän saada tuotto, että kannattaa lähteä yrittäjäksi. Yrittäjän täytyy olla tietoinen yrittäjäriskistä, jos on todellinen yrittäjä.

Palkannauttijana on käytännössä helppo olla, kun on parempi sosiaaliturva. Yrittäjän pitää myös itse ostaa kalliisti oma sosiaaliturvansa, joka tarkoittaa käytännössä noin 40 000 euron vuosikustannusta. Työntekijän sosiaaliturvan maksaa käytännössä pk-yritys melkein kokonaan.

Rahojen sijoittaminen esimerkiksi arvopapereihin ei tuo yhtään uutta tuotetta markkinoille välittömästi, sillä rahan myyminen tai ostaminen ei tuo kuin korko- ja osinkotuottoja tai vuokratuottoja. Tuottavat investoinnit tehdään muualla kuin arvopaperimarkkinoilla.

Esa-Pekka Luokkamäki

tilitoimistoyrittäjä

Seinäjoki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje