Yleisöltä

Suomettumisesta pakko kirjoittaa

Jaa artikkeli

Olin reserviupseerikurssilla Haminassa joulukuun alusta 1960 maaliskuun 1961 alkuun kurssilla n:o 104. Silloin siellä meitä oli noin 950 upseerioppilasta.

Ajatukseni palasi noihin aikoihin, kun luin äskettäin, että Suomen armeijan koulutuksessa poistetaan itäisen naapurin nimittäminen, keltainen valtio.

Minä palvelin jalkaväessä ensin alokkaana ja aliupseerioppilaana ja lopuksi kokelaana Pohjan Prikaatissa Oulussa. Kaunis ja mieleen jäänyt kaupunki.

Sinne jäi paljon hyviä muistoja.

Reserviupseerikoulussa meillä melkein jokapäiväinen koulutus oli maastossa, puolustus- ja hyökkäyskoulutusta, ja vihollinen tuli aina Kattilaisten tien suunnasta, idästä, mutta sitä eivät kouluttajat sanoneet, se oli sitä suomettumista.

Aika, kuusikymmentä vuotta sitten, ei ole muuksi muuttunut. Suomettuminen on jatkunut viime päiviin saakka. Natoon hakemiseen saakka. Hyvä.

Päätoimittaja Mantilan kirjoitus 12.6.2022 aktivoi kirjoittamaan tämän ja muistutti myös minua, ettei se suomettuminen ole ollut pelkästään itsepetosta, se on ollut maanpetosta.

Ystävyysliturgia itään kylmän sodan aikaan oli pakkopullaa, jota oli siihen aikaan paras vaan syödä.

Itse sain sen henkilökohtaisesti kokea, kun olin Seinäjoen kaupungin ystävyyskaupungin delegaation johtajana 18.–22.8.1986 ystävyyskaupunkiimme Veli Kie Lukiin.

Pidin puheita isännille ja aina puheen tärkein ydin oli ystävyydestä, yhteistyöstä ja avunannosta. Lahjoja annettiin ja lahjoja vastaanotettiin. Olimme ystäviä.

Ja ne, jotka sen ensimmäisen vodka-ryypyn kallistivat tuolle ystävyydelle, niitä kyllä riitti. Isännät sen ystävyystaidon kyllä hallitsivat. Naapurivaltion ystävyyskaupungin Seinäjoen delegaation ystäväthän piti hyvin kestitä.

Edellisen delegaation johtaja Tapani opasti minua ennen matkaa: Muista Seppo, että päiväkodissa vodkalasit ovat pienempiä. Että tällaisia suomettumismuistoja.

Sen ajan suomettumisesta on minua yksi jäänyt kaivelemaan, että Paasikivi-seuran jäsenet valittiin vain suomettuneista ihmisistä.

Seppo Katila

kotiseutuneuvos

Törnävä, Seinäjoki

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje