Yleisöltä

Taitaa pukata sinipunaa

Jo nyt elokuussa 2022 alkaa näyttää siltä. Onko gallupdemokratiaan uskomista – nytkään? Aika näyttää.

Kesän keskellä tehdyt kansan mielipidekyselyt mairittelevat etenkin oikeistomme porvareita. Kun loppukesälle on ehditty, on Marinin puolue noussut takapakin jälkeen yli 20 prosentin, kakkospaikkaansa vankistaen.

Näyttää siltä, että Petteri Orpon tie pääministeriksi sen kuin vahvistuu. Kun kokoomus on yli 23 prosentin luvuissa ja demarit runsaassa 20 prosentissa, sinipunahallitus on palaamassa vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen maahan. Lipposen ja sittemmin Kataisen–Stubbin joukkueet johtivat aikansa ennen Sipilän valtakautta.

Keskustan vuonna 2019 tapahtunut rytinällä putoaminen ei sulkenut puolueelta hallitustietä. Perussuomalaisten nousu jopa pääministeripuolueeksi oli likellä, mutta Jussi Halla-ahon äkillinen peliliike pois puolueen keulilta muutti rajusti tilanteen. Nyt se mittautti noin 16 % prosentin luvut. Saarikon tiimi putosi yhä, nyt vajaaseen 12 prosenttiin. Vihreiden nousun enteitä näkyy yli yhdeksän gallupluvuissa keväisen romahdusajan jälkeen.

Riikka Purra saa purra huultaan, koska naisimago ei näy tuovan kansalaisten äänilukemia perussuomalaisille. Vasemmiston alasmeno tuskin estäisi apupuolueeksi lähtöä Sannan klaaniin huhtikuun 2023 vaalien kabinettidebateissa.

Keskustan rökäletappio kysyy jo maaseutulaisväestön ja keskiluokan äänestystahtoa. Onko maa saamassa naisministerikonkkaronkan perään sukupuolten tasa-arvoaatteisen edustuksen? Onko jopa Hjallis Harkimo kärkkymässä hallituspaikkaa, jos ja kun hänen varsin yllätysnosteinen kannatuksensa on jatkunut?

Petteri Orpon ensimmäinen hallitus on helppo arvaus, jolle ei näy esteitä.

Jouko Pesonen

Lehtimäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje