Yleisöltä

Teknologia ei ratkaise asenneongelmaa

Markus E. Myllymäki (I-P 5.2.) pohti aluevaalien tuloksia ja valittujen aluevaltuutettujen tulevaisuuden haasteita. Yhtenä kehittämisen kohtana Myllymäki esitti, että äänestysprosenttia saataisiin nostettua siirtymällä sähköiseen äänestykseen.

Sähköistä äänestystä on jo kokeiltu esimerkiksi ylioppilas- ja oppilaskuntien vaaleissa. Todisteet äänestysinnokkuuden noususta ovat vähäisiä, ja muita äänestysaktiivisuuteen vaikuttavia tekijöitä ei pystytä poissulkemaan.

Vaikka vähämerkityksellisissä vaaleissa käytännöllisyyssyistä käytetään sähköistä äänestystä, ajattelutapaa ei voi soveltaa valtakunnallisissa vaaleissa.

Nettiäänestystä selvittänyt työryhmä on vuonna 2017 (Oikeusministeriön julkaisu 60/2017) todennut, että nettiäänestyksen riskit ovat hyötyjä suurempia. Äänestyspaikalla tapahtuva valvottu äänestäminen on täydellinen turvallisuustekijä, jolloin Suomen vaaleja ei voi väärentää, häiritä tai estää esimerkiksi oma perheenjäsen tai mikään naapurimaa.

Nykyisin vaalitulos voidaan varmistaa oikeaksi laskemalla äänet tarvittaessa uudelleen. Nettiäänestyksen järjestelmässä ei olisi mahdollista laskea ääniä uudelleen.

Merkittävin ero verkkopankissa ja nettiäänestyksessä on vahva tunnistautuminen, koska verkkopankkitunnukset eivät ole vahvaa tunnistautumista. Teknisesti katsottuna pankkijärjestelmät kestävät paremmin joitakin virhetilanteita, vaikka miljoonien investoinneista huolimatta nekin voivat rikkoutua. Verkkopankin tekniset tai käyttäjien virheet voidaan korjata jälkikäteen alusta loppuun asti, koska jokaisesta asiasta löytyy kirjaus liitettynä käyttäjään.

Nykyisin vaalien tulosta ei voi muokata jälkikäteen, koska äänestäjän tunnistaminen päättyy välittömästi äänen jättämisen jälkeen. Vaalilain mukaan annettua ääntä ei voida rekisteröidä tietyn äänestäjän antamaksi.

On tärkeä arvo, ettei jätetystä äänestä jää mitään jälkeä tai epäilyä. Nykyisin keskusjohto, vaalijärjestelmän toimittaja tai naapurimaa ei tiedä eikä voi määrätä äänestystä. Nettiäänestyksen käyttöönotolla lisättäisiin riskejä vaalien häirintään, kyberhyökkäyksiin ja vaalituloksen muuttamiseen vaalituloksen uskottavuuden menettämiseksi.

Oikea kiinnostus politiikkaan pitää saavuttaa osoittamalla arvostusta Suomen demokraattista itsemääräämisoikeutta kohtaan ja käymällä aina äänestämässä. Suomen ei pidä siirtyä ohjattuun demokratiaan, koska teknologia on väärä ratkaisu asenneongelmaan.

Jukka Rannila

Jalasjärvi

Tommi Uitti

Tampere

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje