Yleisöltä

Terapiatakuu toisi vaikuttavan hoidon terveyskeskuksiin

Jaa artikkeli

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 52 000 suomalaista. Tavoitteena oli saada psykoterapeuttinen hoito yhdenvertaiseksi muiden vaikuttavien hoitomuotojen kanssa.

Maan hallitus esittää nyt yleistä hoitotakuuta, ei terapiatakuuta.

Ministeri Aki Lindén on tuonut esille, että terapiatakuu on ongelmallinen, koska se rajoittuu vain yhteen hoitomuotoon. Näin ministeri sulkee silmänsä kasvavilta mielenterveysongelmilta ja terveyskeskusten kehittymättömiltä palveluilta, joiden takia erityistoimia mielenterveyshoidon parantamiseksi tarvitaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön palveluvalikoimaneuvosto on jo vuonna 2018 katsonut, että psykoterapia ja muut vaikuttavat psykososiaaliset hoidot kuuluvat terveydenhuoltoon.

Myös tutkimusnäyttö ja hoitosuositukset puoltavat lyhytpsykoterapeuttisten menetelmien käyttöä tavanomaisten mielenterveyden häiriöiden hoidossa. Silti nämä hoidot ovat usein potilaiden ulottumattomissa: terveyskeskusten palveluihin sisältyy vain harvoin hoidollinen psykoterapia.

Mielenterveyspalveluiden osuus kuntien terveydenhuollon kustannuksista on laskenut koko 2000-luvun, vaikka monilla mittareilla suomalaisten mielenterveys on heikentynyt. Laittomiksi paisuneet jonot psykiatriseen erikoissairaanhoitoon kertovat karulla tavalla, että vaikuttavaa hoitoa ei ole ollut ajoissa perusterveydenhuollossa tarjolla.

Terapiatakuualoite haluaa tuoda lyhyen psykoterapian ja muut vaikuttavat psykososiaaliset hoidot ihmisten ulottuville terveyskeskuksiin.

Lainsäädäntöä odotellessa työ on jo alkanut ja terveyskeskusten työntekijöitä on koulutettu psykoterapeuttisten menetelmien käyttöön valtakunnallisessa Terapiat etulinjaan -hankkeessa. Yksittäiset kunnat ovat ottaneet käyttöön terapiatakuun.

Jokaisella tulee olla yhtäläinen oikeus terveyspalveluihin, riippumatta siitä onko terveysongelma fyysinen tai psyykkinen.

Myöskään postinumero ei saa ratkaista, millaisia palveluja ihminen saa.

Kristian Wahlbeck

kehitysjohtaja

MIELI Suomen Mielenterveys ry

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje