Yleisöltä

Tero Seppälästä mitalisuosikki, Simo Peltola joukkueeseen

Jaa artikkeli

Ampumahiihtäjä Tero Seppälä on kivunnut kohti maailman kärkeä. Äidin puolelta eteläpohjalaistaustaista Seppälää voidaan pitää jopa mitalisuosikkina. En sitä yhtään ihmettele, kun sain tietää, että venäläinen valmentajaguru Anatoli Hovantsev oli saapunut Kontiolahdelle Teroa valmentamaan.

Hovantsev oli Naganon olympialaisissa vuonna 1998 Venäjän ampumahiihtäjien päävalmentaja.

Päätimme Esa Haapalan kanssa selvittää, voisiko hän tulla Suomen Ampumahiihtoliiton päävalmentajaksi. Neuvottelut Venäjän joukkueen johdon katseilta piilossa onnistuivat ja Hovantsev aloitti päävalmentajana 1.7.1998.

Tulokset olivat heti näkyvissä: Vesa Hietalahti, joka oli jo menestynyt maailman cupeissa ja oli sijoittunut Albertvillen olympiakisoissa 1992 normaalimatkalla kuudenneksi, sai uutta puhtia ja otti MM-hopeaa 2003 maailman cup -voiton ohella. Puurunen puolestaan voitti maailmanmestaruuden vuonna 2001. Suomen naiset voittivat MM-pronssia joukkuekilpailussa.

Kun Hovatsevin kausi päävalmentajana päättyi, Kontiolahden Urheilijat palkkasi hänet valmentajaksi. Kaisa Mäkäräisen huikeat saavutukset ovat osaltaan Hovantsevin ansiota.

Hovantsevin tarina jatkuu. Pohjois-Karjalan ampumahiihdon tuki ry palkkasi viime keväänä Hovantsevin Tero Seppälän ja eräiden muiden ampumahiihtäjien valmentajaksi. Hovantsev oli jo aikaisemmin nähnyt Seppälän lahjakkuuden. Hänen valmennuksessaan Seppälän ampumanopeus- ja tarkkuus ovat nousseet maailman tähtien tasolle. Tero Seppälä tulee murtautumaan ampumahiihtäjien eliittiin, vaikka mitali jäisikin saamatta.

Seinäjokelaistaustainen, Jukka Peltolan poika Simo Peltola, 21, edustaa Suomea Pekingin olympialaisissa freeskin slopestylessa ja big airissa. Simo muutti perheensä kanssa Itävaltaan vuonna 2010.

”Olen täysin seinäjokelainen, en koe yhtään itseäni itävaltalaiseksi. Korona-aikana en ole päässyt käymään Seinäjoella kovin usein. Tänä talvena kuitenkin pääsin ja kävin myös laskemassa Joupiskalla, joka on minulle tärkeä paikka” (IP 27.1.2022).

Simon mummo Leena Peltola asuu Seinäjoella.

Simo on ikään kuin jatkumoa SHS:n olympiaedustajien ja kasvattien Elina Pienimäen, Merja Kuusiston, Jukka Hartosen ja Jasmi Joensuun kunnialuettelossa, mainitsee SHS:n perustajajäseniin lukeutuva Raimo Ristilä.

Eteläpohjalaisilla on nyt jännitettävää, kun Tero Seppälä kamppailee mitaleista ja Simo Peltola näyttää osaamistaan monelle vielä vieraassa, mutta maailmanlaajuisessa ja kiinnostavassa lajissa.

Ilmari Ylä-Autio

Suomen Ampumahiihtoliiton

puheenjohtajana vuosina 1993–98

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje