Yleisöltä

Toivon asiavaaleja

Seuraavat eduskuntavaalit ovat ensi keväänä. Varsinainen vaalipäivä on 2.4.2023, ja ennakkoäänestys normaaliin tapaan.

Rekisteröityjä puolueita on nyt 24. On siis jollain tavalla niin monta eri käsitystä siitä, että mikä olisi maalle ja kansalle parasta.

Puolueiden pitää olla lähtökohtaisesti erimielisiä asioista, että olisivat vaihtoehtoja vaaleissa. Nyt kuitenkin pitäisi löytyä sitä talvisodan yhteishenkeä, koska ratkottavana on vakavia koko kansaa koskevia, puoluekannasta riippumattomia, asioita.

Tärkein asia on tietysti maan itsenäisyyden turvaaminen. Naapurimme Venäjän hyökättyä rajanaapurinsa Ukrainan kimppuun, niin Suomessa, toisessa rajanaapurissa, päätettiin kiireen vilkkaa siirtyä Venäjän etupiiristä Naton sateenvarjon alle suojaan. Poliitikotkaan eivät vetäytyneet kansan selän taakse vaatimaan kansanäänestystä.

Sen sijaan sisäisestä turvallisuudesta, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, kiisteltiin toistakymmentä vuotta. Nyt vasta uutta palvelujen järjestämisorganisaatiota ajetaan sisään. Toivottavasti palvelut saadaan järjestettyä niin, että hoitoon pääsyä ei tarvitse odottaa yhtä pitkään kuin vanhassa järjestelmässä. Nyt on jo vajetta henkilökunnasta ja rahasta, vaikka vasta suuret ikäluokat ovat tulossa enemmälti hoivaikään.

Päätimme liittyä muiden länsimaitten rinnalla hybridisotaan Venäjää vastaan katkaisemalla energianapanuoran Venäjään heikentääksemme sen sotataloutta. Kun energian tarjonta väheni, niin muut energian tuottajat käyttivät tilannetta hyväkseen ja nostivat hintoja.

Energiahuoltovarmuuden pitäisi perustua omavaraisuuteen.

Nyt sähköntuottajat ovatkin innostuneet rakentamaan tuulivoimaa lisää. Rinnalla kehitetään Power-to-x-teknologiaa (P2X). Yksi sellainen on erottaa tuulisähköllä vedestä vetyä varastoon tuulettomien ja pilvisten päivien varalle. Toinen tapa varastoida energiaa ovat maalämpökaivot. Esimerkiksi Vaskiluodon Voima ottaa vanhat maaöljyluolat uusiokäyttöön siihen tarkoitukseen.

Toiseksi energiantuottokeinoksi ovat tulossa tehdasvalmisteiset pienydinvoimalat. Mutta ne eivät tähän hätään ehdi. Helsinki harkitsee sellaisen tuomista kaupunkiin kymmenessä vuodessa. Ydinvoimahan on muuttunut ilmastoystävälliseksi vihreäksi energiaksi.

Tulevalle opetusministerille ehdotan, että hän käskee opetushallituksen lisäämään ja syventämään yhteiskuntaoppia opetusohjelmissa. Sen tarve näkyy lehtien mielipidekirjoituksissa ja tekstareissa sekä somessa. Niin populismin vaikuttavuus vähenisi. Asiapohjallakin pääsisi eduskuntaan.

Perussuomalaiset ovat perinteisesti suhtautuneen maahanmuuttoon varsi kriittisesti. Erityisesti vainottuja ihmisiä eli pakolaisia ei saisi päästää maahan. Odotankin mielenkiinnolla, että miten PS asettelee sanansa vaaliohjelmassaan ja vaalipuheissaan, kun nyt yksin Putinin vainoa pakoon lähteneitä on jo tänä vuonna tullut Ukrainasta Suomeen paljon enemmän kuin vuonna 2015 yhteensä muualta ja ukrainalaisiin suhtaudutaan varsin suopeasti.

Minkälaiseen kompromissiin PS on valmis tässä asiassa päästäkseen hallitukseen päättämään kantasuomalaisten asioista?

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje