Yleisöltä

Turvetuotantoalueet pajulle

Jaa artikkeli

Ilmastomuutoksen torjumiseksi joudutaan turpeen poltosta luopumaan ja kun metsien käytöllekin tulee rajoituksia, niin mistä saataisiin lisää biomassaa poltettavaksi?

Pannaan turvetuotannosta vapautuneet alueet kasvamaan energiapajua. Ja mikäli lisäksi joudutaan luopumaan turvepelloista, niin energiapajulla voitaisiin ne edelleen säilyttää tuotannossa, nyt energiapajuviljelminä. Riittänee hiilinieluksikin.

Pajuhan on tunnetusti viheliäinen haittakasvi. Siitä ei saa kuin pajunvitsoja ja pajupillejä, sanotaan.

Mutta jospa paju voitaisiin todella saada kannattavaksi hyötykasviksi etenkin nyt kun poltettavaksi kelpaavaan biomassaan joudutaan etsimään kaikki mahdollinen ja taloudellisesti kannattava raaka-aine.

Jo 1980-luvulla pajua kokeiltiin jalostaa ja tuottaa polttotarkoitukseen ainakin Kannuksen metsäntutkimusyksikössä ja tällä vuosisadalla Itä-Suomen yliopiston toimesta kokeiluja on jatkettu useilla koeviljelmillä. Kehitettiin jo toimivia korjuumenetelmiäkin. Pajua on niissä myös jalostettu. Mutta kokeilujen tulokset eivät vielä olleet osoittautuneet taloudellisesti kannattaviksi.

Aika on nyt toinen. Ilmastomuutoksen torjuminen vaatii kaikki mahdolliset keinot.

Ehkä kokeiluja pajun jalostamiseen kannattaisi jatkaa ja kehittää. Tarvitsemme jokaisen mahdollisuuden, jolla voisimme taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti tuottaa poltettavaksi lisää biomassaa. Paju saattaisi nyt olla tutkimisen arvoinen vaihtoehto. Halpaa raaka-ainetta, pajua, meillä on kyllä kasvanut tunnetusti haitaksi saakka.

Pentti Kallio

Seinäjoki

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje