Yleisöltä

Tuulivoima tekee riippumattomaksi

Jaa artikkeli

Maanantaina 14. maaliskuuta Suomi toi Venäjältä sähköä noin 1 400 megawatin teholla. Kauppalehden laskelmien mukaan, perustuen sen päivän sähkön hintaan, Suomi tuki pelkästään tuona päivänä presidentti Putinin sotakassaa liki 3,7 miljoonalla eurolla. Tämä ei tunnu hyvältä.

Suomen tulisi olla energiaomavarainen monesta syystä, ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa kohtaan antoi yhden syyn lisää.

Teksti: Emme ole kaukana sähkön omavaraisuudesta. Kun Olkiluoto 3 kesällä pääsee täyteen tuotantoon, tuontisähkön tarve puolittuu. Tuulivoiman avulla meistä voi tulla kokonaan omavaraisia.

Viime vuonna kotimaisten tuulivoimaloiden sähköntuotanto vastasi yli 9 prosenttia kokonaiskulutuksestamme. Jos tarpeeksi moni nyt suunnitteilla olevista tuulivoimaprojekteista toteutuu, voi tuulivoiman osuus helposti kasvaa 30 prosenttiin kulutuksesta.

Tuulienergia-ala voi vauhtia, jotta kotimaisen tuulivoiman rakentaminen sujuisi nopeammin. Me voimme tehdä enemmän töitä, nopeammin ja päättäväisemmin. Lisää vauhtia tarvitaan päättäjiltä. Suomalaisella kuntapäättäjällä on myös turvallisuuspoliittinen vastuu kannettavanaan.

Jo ennen sotaa 80 prosenttia suomalaisista piti tuulivoimaa energiamuotona, jota tulisi kehittää. Kuntien päättäjät voivat nyt omalta osaltaan auttaa Suomea kohti sähköomavaraisuutta.

Staffan Asplund

toimitusjohtaja, Etha Wind

Vaasa

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje