Yleisöltä

Uhkakuvan muutos ja sen seuraukset

Jaa artikkeli

Kun Suomi jätti Nato-hakemuksen, se merkitsi sen virallistamista, että uhkakuva on muuttunut. Tässä uhkakuvassa arvioidaan Venäjän liikkeitä jotenkin. Niin realistisesti kuin mahdollista.

Uhkakuvan päivittyessä täytyy myös maanpuolustuksellisen ajattelun päivittyä. Eikä ainoastaan ajattelun vaan ajattelusta pitää olla seurauksia.

Itse olen miettinyt, että yksi seuraus olisi varuskuntaverkon päivittäminen. Tätä toimintaa ei pidä liiaksi sitoa Nato-jäsenyyteen. Se on Suomen omaa sisäistä työtä, joka ei ole riippuvainen jäsenyydestä.

Tietenkin Natolla olisi oltava nopea pääsy tilanteisiin. Venäläisiä ei pelotella sillä, että annetaan heidän lukea jäsenyyspaperia rajalla.

Selvä se, että kaikki tahdomme jäsenyydeltä nimenomaan ennaltaehkäisevää vaikutusta.

Kukaan ei esimerkiksi halua taistella täysin vailla sotakokemusta olevilla joukoilla niitä vastaan, joilla sotakokemus on.

Meillä ei ole sotakokemusta. Kukaan ei tiedä, miten suomalainen taistelija käyttäytyy tosipaikassa. Tunnemme talvisodan ja jatkosodan taistelijan mutta tämän päivän taistelija on tuntematon sotilas. Tässä on arvoitus.

Miksi Venäjä sitten hyökkäisi? Mitä tavoitellen? Mieleeni tulee, että se tavoittelisi Naton häpäisemistä Suomen maaperällä. Se jättäisi häpeätahran nopealla taistelujen sarjalla ja sen jälkeen vetäytyisi.

Uhkakuvan muutos tarkoittaa valppauden ja valmiuden lisääntymistä. Käsittääkseni voimassa olevan varuskuntaverkko on rakennettu talous edellä ja nyt se olisi päivitettävä maanpuolustus edellä.

Alueemme on sotilaallinen tyhjiö. Varuskuntia nimitän alueellisiksi maanpuolustuskeskuksiksi, joissa on erilaisia painopisteitä.

Kauhavalle sijoittuvan Pohjanmaan Lennoston painopiste olisi ilmasodankäynnissä tarpeelliset näkökulmat huomioiden. Pohjanmaan Lennoston perustaminen merkitsisi uhkakuvan realisointia eikä siinä Nato-jäsenyyttä ole syytä odotella. Ei saisi vetäytyä sen taakse.

Jari Ranta

Vaasa

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje