Yleisöltä

Ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö ei yllätä

Jaa artikkeli

Närpiön tapauksen ei nyt pitäisi ketään yllättää. Ulkomaalaisia käytetään joka puolella surutta hyväksi alasta riippumatta, kun ei osata kieliä ja ei tiedetä, mitkä ovat alojen työsopimusehdot Suomessa.

Työpaikoilla vallitsee pelon ilmapiiri. Korona-aika on pahentanut asiaa. Kukaan ei uskalla liikoja puhua, kun pelkäävät työpaikan puolesta. Ulkomaista työvoimaa uhkaillaan eri tavoilla.

Mitä ihmisten puheisiin tulee ja mitä on kuullut, niin ei uskalleta tuoda esiin epäkohtia. Jos niitä ottaa esille, niin niitä vähätellään. Puhuvat, että konsultteja juoksee sikin sokin tutkimassa työhyvinvointia. Mitään muuta ei tapahdu kuin että saadaan joitakin lappuja seinille. Siihen se sitten jää.

Sanovat pomojen olevan saamattomia, kun joku työntekijä pystyy pomottelemaan toisia työntekijöitä. Nostetaan vain hartioita, vähätellään asia. Eivätkö johtajat tajua mitään työturvallisuudesta, kun tällainen peli saa jatkua vuosia.

Eikä se vain rajoitu työntekijään. Työnjohtajasta isompiin johtajiin pelätään, kun eivät uskalla ottaa asioihin kiinni. Ovat niin saamattomia ja raukkamaisia. Työntekijätkin ovat raukkamaisia, kun eivät uskalla olla työkaverin puolella. Jos joku tekee jotakin väärin toista työntekijää kohtaan, katsotaan vain sivulle.

Sitä ihmetellään, mitä kaikilla säännöillä ja lakipykälillä tehdään, kun kaikkia ei kohdella yhdenvertaisesti ja vähätellään toisia työntekijöitä. Ja ainahan heitä on ollut ja tulee olemaan, työnantajan lellikkejä ja nuoleskelijoita.

Ei tarvitse paljon ihmetellä, miksi työntekijät voivat huonosti työpaikoilla ja miksi toiset vaihtavat työpaikka, kun siihen tulee mahdollisuus. Kaikilla ei vain ole sitä mahdollisuutta, vaan he sinnittelevät päivästä toiseen vaikka voivat kuinka huonosti.

Kyselevät, mitä höpötystä tuo on, kun työnantajat puhuvat, että työntekijä on yrityksen tärkein voimavara. Sitähän ne asiantuntijatkin ovat vuosien varrella jatkuvasti hokeneet. Ei se vain siltä tunnu, kun kuulee ihmisten kertomuksia.

Pitkin vuotta on eri ruokaketjuiltakin tullut kaikenlaista juttua lehtiin. Ihmiset valittavat huonosta kohtelusta ja omistajat ovat kuin puulla päähän lyötyjä. Ei voi olla totta, että näin on. Saa vain ihmetellä, kuinka eivät omistajat tiedä, kuinka firmassa ovat asiat. Ei osoita kunnollista johtamista, jos ei ole ajan tasalla omasta yrityksestä tai sitten ei työntekijöistä välitetä, kun vaan euroja tulee kassaan. Muulla ei niin väliä.

Luottamusmieskokouksissa on vuosien varrella puhuttu, että heidän pitäisi päästä kiertämään työpaikoissa, joissa on vierasmaalaista työvoimaa ja muissakin pienyrityksissä, joissa ei ole luottamusmiesjärjestelmä. Yllätysvierailuja, että ei ehditä paikkoja fiksata. Ei muuten saada näitä työntekijän hyväksikäyttöasioita kuntoon.

Allan Saloranta

Oravainen

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje