Yleisöltä

Uuden historian kirjoituksen äärellä

Vuosi on vaihtunut. Uudet gallupit leikkaavat kohtalokkaasti hetkiä ja pitempää aikaa.

Suomen Nato-haaveet vaihtuvat päivästä toiseen. Iltapäivälehtien otsikot lupasivat ennen joulua kansalle, ettei Natoon koskaan päästä. Se oli tosi kirkastava otsikko mietittäväksi joulun pyhiksi. Otsikko oli ”isojen poikien” kuvien välissä. Nyt he sitten taas tapaavat, Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Roikkuuko Suomen Natoon pääsy ilmassa vielä kesään asti?

Presidentti Niinistö oli väsyneen näköinen joulun alla. Puolustusministeri Kaikkonen jäi vanhempainvapaalle. Takit taisivat olla melko tyhjinä molemmilla. Mäntyniemeen lahjoitettava jouluhauki otettiin vastaan sekin aikataulusta poiketen hyvinkin aikaisin.

Aika lepoon on äärimmäisen tärkeä näinä historiallisina aikoina. Historiaa kirjoitetaan joka päivä, joka sanan voimalla.

Ulkoministeri Haavisto hoitaa eleettömästi ja kirkasotsaisena virkaansa ja saa paljon kannatusta presidenttiehdokkaana. Hänen sanojensa valinta ei nosta intohimoja puoleen eikä toiseen. Haavistoa ei näytä väsy painavan.

Presidentti Niinistön puoliso rouva Jenny Haukio sanoi Linnan itsenäisyyspäivän iltana historian toistavan itseään. Perinteisessä uudenvuoden puheessa pääsimme helpommalla. Presidentti Niinistö yritti valaa kansalle vähän valoisampaa tulevaisuutta. Hän pohti myös ilmaston muutosta.

Voidaanko Ukrainan sotaa verrata talvisotaan? Kaikkea sitä ihmispolo pohtii, kun isämmekin ovat omat talvisotansa sotineet. Äitini oli lottana viisi vuotta.

Uutta presidenttiä valittaessa keskustelu ehdokkaiden välillä käy kuohuvina aaltoina. Pelottavan, uuden historiankirjoituksen aikaan ja sen äärelle tässä uutta presidenttiä valitaan. Tässä kohtaa tulee vietettyä hiljainen hetki. Jokainen meistä löytää näihin asioihin oman tapansa selvitä kuivalle maalle.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje