Yleisöltä

Vaasan kaupungin irtisanoutumiset yhä nousussa ja selvittämättä

Jaa artikkeli

Viime vuonna 2021 irtisanoutui korkein määrä (164 kpl) Vaasan kaupungin vakituisia työntekijöitä viimeisen 10 vuoden ajalta. Tämä on luettavissa Vaasan kaupungin tuoreesta henkilöstöraportista sivulta 15. Kasvua suhteessa edelliseen vuoteen (2020: 118 kpl) oli 39 % ja aikaisempaan huippuvuoteen (2018: 138 kpl) oli 19 %.

Lukujakin huolestuttavampaa on se, että kaupunki suhtautuu tilanteeseen vuodesta toiseen välinpitämättömästi. Tein valtuustoaloitteen neljä vuotta sitten, että selvitettäisiin irtisanoutumisien syitä ulkopuolisen konsultin voimin. Kesti kolme vuotta kaupungilta antaa vastaus aloitteeseen, joka oli lopulta sisällöltään hyvin köyhä ja ympäripyöreä, eikä tarvetta ulkopuoliselle konsultille nähty.

Tosin halutessaan kaupunki kykenisi antamaan tiedoksi täsmälliset syyt irtisanoutumisille vuosittain, sillä kaupungilla on käytössään anonyymi lähtökysely. Kuitenkaan jostain syystä ei ole löytynyt tahtoa ja motivaatiota edistää tuon työkalun käyttöönottoa ja täten lähtökyselyjen vastausprosentti on jäänyt matalaksi.

Vuosi sitten valtuuston kokouksessa virkamiesten puolelta annettiin lupaus, että tänä vuonna (2022) kesäkuun kokouksessa henkilöstöraportin käsittelyn yhteydessä esitetään valtuustolle täsmälliset syyt irtisanoutumisille toimialoittain viimeisen vuoden ajalta. Luvattiin parantaa lähtökyselyjen vastausprosenttia, jotta tuo tarvittava faktatieto irtisanoutumisten syistä saadaan talteen. Toisin kävi. Lähtökyselyjen vastausprosentti oli edelleen matala, eikä tietoa näin ollen saatu kerättyä.

Valtuutetun näkökulmasta on erittäin turhauttavaa, että lähtökyselyihin ei ole panostettu lupauksista huolimatta. Meillä ei ole varaa vuodesta toiseen hukata arvokasta ja kriittistä tietoa työhyvinvoinnin kehittämisen tueksi.

Henkilöstön suuri vaihtuvuus on myös kaupungin taloudelle ylimääräinen taakka. Uuden työntekijän etsiminen, viive vanhan työntekijän lähdön ja uuden saapumisen välillä sekä uuden työntekijän kouluttaminen tehtäviensä tasolle aiheuttavat kaikki ylimääräisiä kustannuksia.

Työn tuottavuus Vaasan kaupungilla olisi paljon korkeampi, jos irtisanoutumiset saataisiin lasku-uralle.

Tomi Kaunismäki (kd.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje