Yleisöltä

Vaasan keskustan elävöittämisessä kiire

Jukka Talvi nosti (I-P 1.7) esille monia hyviä asioita, joita on toteutettu Vaasan keskustasta. Mainitsemisen arvoista on myös se, että Vaasan Torista halutaan tehdä viihtyisämpi, mikä toivottavasti tuo asiakasvirtaa keskustaan.

Elävä kaupunginkeskusta muodostuu hyvistä kahviloista, ravintoloista mutta ennen kaikkiaan hyvistä erikoisliikkeistä, jotka toinen toisensa jälkeen ovat jättäneet Vaasan. Jäljelle jää vain tyhjiä liiketiloja, joita on Rewell Centerissä, Kauppapuistikolla ja Vaasanpuistikolla.

Vaasan Kauppahallinyhdistys on nostanut esiin ilmaisen pysäköinnin, joka voisi tuoda asiakkaat takaisin keskustaan. Asiakkailta saatujen vastausten perusteella yli 80 prosenttia kertoo, että kävisivät keskustan liikkeissä useammin, mikäli pysäköinnistä ei tarvitsisi maksaa. Tämän ovat kaupungin virkamiehet sivuuttaneet sanomalla, ettei pysäköinnillä ole mitään merkitystä.

Asiakkaita ei ole kuunneltu vaan poliittisena päämääränä on, ettei keskustassa olisi autoja.

Ilmaston näkökulmasta ei ole järkevää, että autoilijat jonottavat Kivihakaan liikenneympyröissä. Yhtä paljon ne saastuttavat Kivihaassa kuin keskustassakin. Ilmaista pysäköintiä on vastustettu myös siitä syystä, että Toriparkki on yksityinen, ja ilmainen katupysäköinti olisi loukkaavaa sitä kohtaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Keskustan kivijalkakauppiaat ovat huomanneet yhä pienemmän asiakasvirran, joka tarkoittaa pienempää kassavirtaa ja vähemmän verotuloa yhteiskunnalle.

Tällä hetkellä toiveet on kohdistettu energiaklusteriin ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Keskustan kauppiaat toivottavat uudet toimijat tervetulleiksi. Päättäjiltä on sen sijaan saattanut jäädä huomiotta, että Vaasaan muuttamien perheissä on varmaankin yrittäjähenkisiä jäseniä, jotka haluaisivat perustaa keskustaan omia erikoisliikkeitä. Oletteko miettineet, miten markkinoida Vaasan keskustaa heille toimivana ratkaisuna? Itse en uskaltaisi suositella yhdellekään Vaasaan tulevalle yrittäjälle sijoittautumista sinne. Toki liiketiloja löytyy, mutta asiakkaat ovat muualla.

Mikäli keskusta saataisiin uudelleen elävöitymään, ja ilmaiset parkkipaikat täyteen, täyttyisi myös Toriparkki uudelleen. Nyt se on vain puoliksi täynnä, eivätkä kustannukset ole täyttymisen este. Ainoa selitys on keskustan kaupan vähentyminen.

Kysyn päättäjiltä, onko teillä halua, kykyä tai kiinnostusta pelastaa Vaasan keskustan kivijalkakaupan tulevaisuus vai onko todettava erään kiinteistösijoittajan sanoin, että keskustan pelastaminen on jo myöhäistä. Pelkkien ravintoloiden ja kahviloiden varassa se ei elä.

Vanhojen arvotalojen tyhjät liikekiinteistöt tarkoittavat sitä, ettei kyse ole enää arvotalosta vaan asunto-osakeyhtiöstä, jossa taloyhtiön talous on huomattavasti haasteellisempaa, mitä se olisi, mikäli liiketilat olisivat käytössä. Hyvät arvotalot saavat nopeasti leiman, että niihin ei kannata sijoittaa eikä niistä ostaa asuntoa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päätöksentekijöillä olisi mahdollisuus puuttua ongelmaan ja parantaa tilanne hyvin pienillä liikkeillä. Muussa tapauksessa meillä on keskusta, joka ei houkuttele monipuolisuudellaan yrittäjä Vaasaan vaan keskusta autioituu ja liiketilat tyhjenevät entisestään.

Olisi ehkä aika tarkistella noin viisi vuotta sitten päivitettyä pysäköintipolitiikkaa, sillä paljon on muuttunut tänä aikana.

Vaasan kaupunki ja yrittäjät voivat varmasti luoda yhdessä järjestelmän, joka toimii ja joka on kaikille sekä tasapuolinen että oikeudenmukainen. Ensimmäiset 30–60 minuuttia voisivat olla ilmaisia, ja mikäli haluaa pysäköidä pidemmäksi aikaa, siitä pitää maksaa.

Kennet Kronman

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje