Yleisöltä

Vaasan yliopiston on tuettava ponnekkaammin nuoria yrittäjiään

Loistavat liikeideat eivät katso syntyessään saajansa taloudellista tilannetta tai paikkaa. Ideasta on kuitenkin pitkä matka menestyvään yritykseen.

Pohjanmaalle muutettuani olen ilokseni huomannut, että tekemisen meininki ei jää teorian tasolle Vaasan opiskelijayhteisössä. Kannustamme toisiamme konkretisoimaan liikeideoita, ja omallakin kohdallani yrityssuunnitelman kartoittaminen eteni kiinteistöjen vuokrausyhtiölle soittamiseen.

Kokenut liikemies luurin toisessa päässä paljastui heittäytyväksi persoonaksi, ja suljettuani puhelimen olin varustettu Vaasan liikehuoneistojen neliöhintoja koskevien tietojen lisäksi ryppäällä neuvoja ja ideoita.

Keskustelustamme jäänyt pitkä hymyni oli kuitenkin vähällä hyytyä katsoessani opintopisteitäni. Vaasaan perustettava kestävän kehityksen aallonharjaa surffaava kivijalkaliike jäisi luultavasti haaveeksi. Ei riitä, että kampuksen yhteisöissä vallitsee rohkaiseva ja ennakkoluuloton keskustelukulttuuri. Vaasan yliopisto ei nimittäin hyväksy yrityksen perustamisesta syntyvää työtuntien määrää omana kokonaisuutenaan opintojen osaksi.

En usko, että yliopiston mahdollisesti tarjotessa yrittäjyyttä harkitsevalle opiskelijalle näiden työtuntien liittämistä pakollisten työharjoitteluiden opintopistemääräkokonaisuudeksi, tämä innostuisi tarttumaan startup-yrityksen mukanaan tuomiin haasteisiin. Tämä määritelmään melko joustamaton kokonaisuus on nimittäin yhteensä 15 opintopistettä. Asetelman luomat vaihtoehdot saattavat päinvastoin kannustaa hautaamaan vastaavat suunnitelmat, sillä opiskelijan toimeentulon on oltava turvattu.

Lisäksi opiskelija saattaa haluta päästä kokemaan työharjoittelun kokeneemmassa yrityksessä osaamisensa laajentamiseksi. Lisäksi suurin osa näistä opiskelijoista on jo saattanut suorittaa työharjoittelunsa liikeidean muotoutuessa. Saattaa ollakin, että opintojen aikaisten liikeideoiden muotoutumisen todennäköisyys kasvaa opintojen etenemisen myötä. Tämä kehitys voisi osaltaan olla seurausta myös tiedon soveltamistaitojen lisääntymisestä.

Miksei Vaasan yliopisto voisi ottaa osaksi kurssivalikoimaansa kurssin, jossa opiskelija saisi opintopisteitä yrityksen perustamisesta ja liiketoiminnan ensi askelista? Tähän voisi sisällyttää ryhmätyöskentelyä, jossa startup-yritystä käynnistelevät jakaisivat hiljaista tietoa ja verkostoituisivat. Kurssiin voisi kuulua myös mahdollisuus osallistua esimerkiksi messuihin ja keskustelufoorumeihin yliopiston nuoria yrittäjiä edustaen.

Näin myös Vaasan yliopiston kulttuurin rooli julkisessa keskustelussa kasvaisi entisestään. Mitä menetettävää yliopistolla tällaisen kokeilun toteuttamisessa oikeastaan olisi? Vaasa Entrepreneurship Society:kin (VES) on osoittautunut lippulaivaksi liike-elämän ja akateemisten yksikköjen välisessä yhteistyössä. Miksi Vaasan yliopisto ei vaalisi sisäistä innovaatiokenttäänsä ja mahdollistaisi opintojen ja yrittäjyyden yhteensovitettavuuden? Itse toivonkin omistajuuden kokemusten voimistuvan entisestään tällaisten askelten myötä.

Veera Männistö

Suomen KD Nuorten 2. varapuheenjohtaja

Pohjanmaan KD Nuorten puheenjohtaja

Vaasa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Kommentoi

    Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje