Yleisöltä

Valiokunnissa vielä loppumetreillä tärkeitä lakeja

Kim Berg (sd.)
Kim Berg (sd.)

Neljän vuoden eduskuntakauden loppu alkaa lähestyä. Valiokunnat ovat saaneet kautensa päätökseen useiden lakiesitysten siivittämänä. Vielä ensi viikon käsittelemme asioita salissa, mutta sen jälkeen tämä eduskunta jää tauolle ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

Valiokunnissa tehtiin vielä loppumetreillä paljon töitä. Kummassakin omassa valiokunnassani, niin työelämä- ja tasa-arvo- kuin sosiaali- ja terveysvaliokunnissa, saatiin mietinnöt palkkatukiuudistuksesta ja vammaispalvelulaista ulos.

Saimme tehtyä kumpaankin esitykseen vielä muutoksia, jotta asiantuntijakuulemisissa esille nousseet epäkohdat saataisiin mahdollisimman kattavasti korjattua.

Palkkatukiuudistuksen pyrkimyksenä on edistää heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien, kuten vammaisten tai pitkään työttömänä olleiden, työllistymistä.

Tätä tavoitellaan uudistuksessa muun muassa yksinkertaistamalla palkkatukea koskevaa sääntelyä, jotta sen käyttöä voitaisiin lisätä erityisesti yrityksissä.

Päädyimme valiokunnassa asiantuntijakuulemisten pohjalta siihen, että 100 prosentin palkkatuki turvataan nykyisen muotoisena järjestöille jatkossakin.

Tämä mahdollistaa kolmannen sektorin järjestöjen tärkeän työn jatkumisen, jossa tarjotaan monelle vaikeasti työllistyvälle ponnahduslauta sekä paikka omien taitojen syventämiseen ja vahvuuksien löytämiseen.

Samalla mahdollistimme sen, että palkkatukea voidaan myöntää samalle henkilölle uudestaan samalla työnantajalla, jos henkilön työkyky on alentunut vamman tai sairauden myötä, vaikka edeltävästä tuesta olisi kulunut vähemmän kuin kolme vuotta. Tämän mahdollistaminen edelleen voi olla tarpeellista eri syiden takia esimerkiksi vammaisten henkilöiden tukemisessa.

Uudessa vammaispalvelulaissa yksilöllinen tarve ohjaa palvelujen myöntämistä, ei diagnoosi. Uudistuksen tärkeinä tavoitteina on lisätä vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta sekä edistää itsemääräämisoikeuden toteutumista.

Myös vammaispalvelulaissa teimme asiantuntijakuulemisten perusteella vielä useita muutoksia lakiin. Esimerkiksi erityisen osallisuuden tuen tuntimäärää nostettiin huomattavasti. Lisäksi lasten asemaa ja heidän kuulemistaan vahvistettiin, kuten perustuslakivaliokunta lausunnossaan edellytti.

Uudistunut laki on saanut osakseen kritiikkiä, mutta samalla useat vammaisjärjestöt kannattivat sen hyväksymistä. Myös perustuslakivaliokunta antoi laille hyväksyntänsä.

Toki, kuten aina isojen lakiuudistusten kohdalla, vaikutuksia pitää seurata, ja jos epäkohtia ilmenee, ne tarvitsee korjata.

Pidän kuitenkin erittäin tärkeänä, että saimme sekä palkkatukiuudistuksen että vammaispalvelulain valmiiksi eduskunnassa.

Kummallakin lailla on yhteiskunnassamme tärkeä rooli, jonka takia on ensisijaista, että ne ovat ajantasaisia ja edeltäjiään parempia.

Marinin hallitus on osoittanut kriisien hyvän hoitamisen lisäksi pystyvänsä tekemään myös kauan kaivattuja uudistuksia.

Kim Berg

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje