Yleisöltä

Valta turmelee – ehdoton ehdottomasti

Valta tekee ihmisestä itsekkäämmän, vähentää myötätuntoa, lisää tekopyhyyttä ja kannustaa tekemään vääryyttä muille (Brian Klaas). Kirjassaan Paha valta, Klaas kysyy kuinka ujot, mutta vallan turmelevalle vaikutukselle immuunit ihmiset saataisiin kilpailemaan johtopaikoista korostetun itsevarmojen ja omaneduntavoittelulle alttiiden narsistien kanssa, jotka uskovat olevansa Jumalan lahja ihmiskunnalle ja ansaitsevansa siksi paikan huipulla.

Kysymys on aiheellinen ainakin vaalien kynnyksellä. Poliittista valtaa harvoin tavoittelevat ”maan hiljaiset”, koska he jäisivät heti kättelyssä ”suupalttien” jalkoihin.

Rehellisimmät, lahjakkaimmat ja kyvykkäimmät, tulee valita tien näyttäjiksi, niin ajatellaan, mutta jos tarjolla on vain ehdokkaita joilla on kyky (tarve) olla esillä, ja heitä joiden suu kykenee suoltamaan ”pohjattomia lupauksia”, niin toteutuuko tuo perusajatus?

Valta ja vallankäyttö on ongelmallista muuallakin kuin politiikassa, kuten kirkollisissa piireissä – seurakunnissakin taistellaan vallasta. Ihminen on ihminen, vaikka kuinka olisi ”Jumalan lapsi”.

Hyviä ja hyväntahtoisia ihmisiä on olemassa, mutta kuten sanonta kuuluu: Valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti.

Markku Laitinen

Pietarsaari

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje