Valtiomiesten aika

Nato-keskustelu on nyt hypännyt laukalle. Ukrainaa käytetään isona vipuna. Liitosta ajetaan samaan henkeen, kuin 1918 haettiin Saksasta kuningasta.

Mikä on muuttunut? Naapuri on pysynyt tavoilleen uskollisena.

Demokratiaa ei liikaa esiinny ja sotilasparaatit ovat näyttäviä.

Ukrainan kriisi on jatkunut jo 8 vuotta.

Putinin etupiirivaatimus on kova nokitus, ja ilmeinen bluffi. Jos USA siihen suostuu, olosuhteet ovatkin muuttuneet. Se jättäisi Euroopan pärjäämään keskenään ja kertoisi toivotun liittolaisemme luotettavuudesta.

Professori K. Liuhto spekuloi (Il-Po 3.1.) Putinin väitteitä. Vertaus tarkkailuluokkalaisesta polttamassa koulua on sitä lajia yleistys, jonka oletin jo kadonneen. Analyysit suurvallasta edellyttävät hiukan kirkkaampaa näkemystä.

Poliittinen järjestelmämme on koronan aikana näyttänyt luontonsa.

Hallituksen jokainen toimi, olkoonkin hitaita ja varovaisia, on törmännyt väärin sammutettu -huutoon. Demokratia ei ole poikkeusoloissa paras mahdollinen tapa, kun yhteisen linjan sijaan keskitytään hakemaan konfliktin aiheita.

Mannerheim puhui epäsovusta, joka iskee omissa joukoissa pahemmin kuin vainolaisen miekka. Ei meidän pidä odottaa apua Atlantin takaa, jos iso paha iskee. Se pitää löytää toisistamme. Nykymenolla käy niin, että hyökkääjä vaihtaa jo lippua eduskuntatalon katolla, kun sisällä vielä ränkätään maahantunkeutujien koronatesteistä.

Niin tai näin, edustuksellinen demokratia päättäköön. Edustajamme eivät näin isossa ja syventymistä vaativassa kysymyksessä voi piilotella kansanäänestyksen takana.

Jarmo Lintala

ex tarkkailuluokan opettaja

keskustalainen harkinnan arvostaja

Seinäjoki

    Jaa artikkeli