Yleisöltä

Vapaaehtoistyön voimaa

Jaa artikkeli

Suomessa on tällä hetkellä voimakas auttamistyö Ukrainan sotapakolaisten hyväksi. Eri yhteisöt ja yksityiset henkilöt yrittävät auttaa hädässä olevia perheitä.

Itse olen ollut aikoinaan mukana Unicefin paikallisryhmässä 90-luvun alussa auttamassa Kosovon albaani pakolaisia ja nyt pari viikkoa Ukrainan pakolaisten auttamistyössä.

Järjestö- ja vapaaehtoistyön kenttä on laaja ja moninainen. Olisi hyvä, että tehtäisiin mahdollisimman paljon yhteistyötä, jotta apu voitaisiin koordinoida ja kohdistaa tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti.

Yksityisten henkilöiden apu on elintärkeää ja korvaamatonta. Siitä ovat kaikki yhteisöt kiitollisia. Apu voi aineetonta kuten lahjoitusten jakoa, järjestelyä, kuljetusta jne. tai aineellista kuten taloustavaroita, vaatteita, ruokaa yms.

Somessa on käyty keskustelua lahjoitusten laadusta. Minulla on aikaisempaa kokemusta keräystavaroista Kosovon pakolaisten kohdalla ja nyt ukrainalaisten osalta.

Hyvä ohje lahjoittajalle: Mieti, laittaisitko yllesi jonkin toisen henkilön vanhoja alusvaatteita tai sukkia? Entä vaatteen, joka on täynnä koirankarvoja? Puseron, josta likaläiskät eivät lähde pesussa?

Hyviä lahjoituksia ovat pesuaineet, saippuat, naisten hygieniatuotteet yms. eli ne, joita itsekin käytät päivittäin. Onneksi on myös paljon hyviä ja käyttäkelpoisia tavaroita, joita on ilo jakaa.

Äitinä ja isoäitinä haluan auttaa naisia, jotka yrittävät selvitä tässä järkyttävässä tilanteessa. Kiitos teille, jotka olette mukana. Meidän roolimme on nyt olla avunantajina. Autetaan siten kuin haluaisimme itseämme autettavan.

Riitta Lehtola

Seinäjoki

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje