Yleisöltä

Vimpelin Jukola 1991 osui historian saumakohtaan

Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatšov halusi uudistaa 1980-luvun lopulla neuvostoyhteiskunnan. Hänen teemojaan olivat avoimuus päätöksenteossa eli glasnost ja taloudellisen järjestelmän uudistaminen eli perestroika. Gorbatšov aloitti käytäntöjä, jotka johtivat Neuvostoliiton ja sosialistisen järjestelmän sortumiseen. Turhaan Gorbatšov ei saanut 1990 Nobelin rauhanpalkintoa.

Vimpelin Lakeaharjulla 1991 juostiin 43. Jukolan ja 14. Venlojen viesti. Jukolassa oli uutta Baltian maiden Viron, Latvian ja Liettuan osallistuminen kisaan. Erikoisin joukkue oli kuitenkin Petroskoin seura Tapio. Venloissa oli mukana kuusi virolaisjoukkuetta ja Liettuasta niitä oli kolme sekä Latviasta kaksi. Miehissä oli seitsemän virolaisjoukkuetta sekä Liettuasta ja Latviasta molemmista kaksi ”veljessarjaa”.

Petroskoilaisen Tapion viestinviejät koostuivat kaupunkiin muuttaneista hyvää suomea puhuvista inkeriläisistä ja sillä oli naisten sekä miesten joukkue. Järjestäjät ratkaisivat maan nimikysymyksen muistini mukaan niin, että ensi kertaa Jukolaan osallistuvista Baltian maista käytettiin ulkoministeriön ohjeen mukaan maan omakielisestä nimestä lyhennettä kuten EES, LAT ja LIE. Petroskoin joukkueen maa oli luonnollisesti USR eli Neuvostoliitto.

Järviseutu-lehden päätoimittaja Kullervo Rautio teki lehteensä (Järviseutu 13.6.1991) mielenkiintoisen jutun Jukolaan osallistuneista opettajaksi opiskelevista inkeriläissisaruksista Ludmila ja Andrei Hannolaisesta. Ludmila kertoi kohteliaasti, miten Suomessa olot näyttivät paremmilta kuin heillä ja ihmisillä kotimaassaan olevan paljon puutteita elämässään. Andrei pani paljon toivoa uudistusmieliseen ja jopa markkinataloutta ajavaan presidentti Boris Jeltsiniin, joka oli Petroskoin vierailullaan luvannut Karjalan autonomisen alueen saavan ruveta käymään itsenäistä ulkomaankauppaa. Mutta sattuikohan Jeltsinille ja hänen koneistolleen moka kun ne nostivat Vladimir Putinin Venäjän pääministeriksi?

Veikko Leväniemi

Vimpeli

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje