Yleisöltä

Vinkkejä työterveyshuollosta

Jaa artikkeli

Sote-uudistus eli hyvinvointialueuudistus etenee hyvää vauhtia eri puolella Suomea. Noin 260 000 kuntien ja sairaanhoitopiirien työntekijää saa uuden työnantajan.

Vuosittaiset välittömät työkyvyttömyyden kustannukset ovat yksinomaan kunta-alalla 1,2 miljardia. Kevan arvion mukaan viime vuosina kunta-alalla työkyvyttömyyskustannukset ovat kasvaneet noin 180 miljoonaa euroa vuodessa.

Työkykyjohtamisella ja hyvällä työterveysyhteistyöllä voidaan keskeisesti vaikuttaa paitsi työntekijöiden hyvinvointiin, tuottavuuteen ja kustannuksiin, myös henkilöstön saatavuuteen, veto- ja pitovoimaan sekä työnantajamaineeseen.

Sote-uudistuksen johdosta hyvinvointialueilla on ”tuhannen taalan paikka” satsata työkykyjohtamiseen ja vaikuttavaan työterveysyhteistyöhön.

Strategisella työkykyjohtamisella luodaan prosessit ja toimintaympäristö, jossa työterveyshuolto toimii kumppanina ja organisaation tukena. Työkykyjohtamisen peruspilareiden organisaatiossa pitää olla tukevat, jotta työterveyshuollosta on hyötyä.

Tuloksellisen työterveysyhteistyön järjestämisessä tulee huomioida monia eri asioita.

Kannattaa tarkoin käydä lävitse millainen työterveysjohtamisen malli sovitaan, mitä kaikkea työterveyssopimukseen kirjataan työkyvyttömyyksien ehkäisystä, miten eri organisaatioista siirtyvän henkilöstön tiedot ja tiedolla johtamisen mahdollistava työterveystoimijoiden data on käytössä ja miten osatyökykyisten tukiprosessit ja niiden jatkumisen varmistaminen turvataan.

Näiden lisäksi Keva ja mm. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat molemmat julkaisseet kotisivuillaan vinkkejä ja tärkeitä huomioitavia asioita työhyvinvointia parantavasta ja vaikuttavasta työterveysyhteistyöstä.

Suomessa on nyt mahdollisuus tehdä satsauksia työkykyjohtamisen rakenteisiin, joilla tulevaisuudessa saamme aikaan parempaa työhyvinvointia ja säästää työkyvyttömyyskustannuksissa. Tämä hetki kannattaa nyt käyttää huolella.

Susanne Heikinheimo

asiantuntijalääkäri

Tuula Metsä

johtajaylilääkäri

Eija-Maria Gerlander

kehittämispäällikkö

Keva

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje