Yleisöltä

Virsikulttuurin edistäminen tärkeää

Juuri päättyneessä kirkolliskokouksessa käsiteltiin aloitetta, jossa esitettiin, että opetus- ja kulttuuriministeriö laatisi luettelon yleissivistystä edistävistä virsistä ja kannustasi kouluviranomaisia edistämään virsien veisaamista.

Aloitteessa, jota kannatin, oli viesti valtiovallan suuntaan, jotta virsien kulttuuriperintöä vahvistettaisiin. Vaikka luetteloa yleissivistävistä viristä ei saataisi aikaan, olisi kuitenkin hyvä saattaa kouluviranomaisten tietoon, miten tärkeää on virsien veisaaminen suomalaisen kulttuurin ja identiteetin kannalta.

Viranomaisten taholta on viime vuosina tullut kieltoja ja ohjeita siitä, mitkä virret ovat suotavia, missä on jumalanpalveluksen piirteitä. Kuittenkin kaikki virret ovat arvokkaita, ne antavat henkistä voimaa ja virkistävät sielua ja ruumista.

Aloitteessa viitattiin Suvivirteen, joka sekin kymmenkunta vuotta sitten oli viranomaisten suurennuslasin alla.

Otin esimerkin Suvivirren merkityksestä. Suomalaisen tangon Satumaa ry on järjestänyt yhteistyössä Seinäjoen seurakunnan kanssa kesäkuun alussa Kauppatorilla, nyttemmin Keskustorilla, Suvivirsi soi -tilaisuuden, viime kesänä jo viidennentoista kerran.

Suvivirsi soi -tapahtuman ohjelma on sekin perinteinen: juhlassa lauletaan Satumaa, Sininen ja valkoinen ja Sinitaivas-tango. Lopuksi juhlassa kesähartauden jälkeen, jonka tänä vuonna piti piispa Matti Salomäki, lauletaan Suvivirsi. Juhlassa esitettiin viime kesänä runoilija, kirjalilja Anna-Mari Kaskisen tapahtumaa varten tekemä runo Suvivirsi. Tuhatpäinen yleisö lähti jälleen tyytyväisin mielin jatkamaan kesän viettoa.

Ensi kesänä Seinäjoella järjestetään Herättäjäjuhlat heinäkuun puolessa välissä. Kesäkuun alussa kutsutaan Herättäjäjuhlille väkeä teemalla Suvivirrestä Siionin virsiin.

Useimmilla meistä on ovat suosikkinsa, mielivirtensä. Uskon, että useimmilla meistä liittyy omaan mielivirteen tarina, se voi olla iloinen, surullinen, mutta mieliin jäänyt.

Ilmari Ylä-Autio

Seinäjoki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje