Yleisöltä

VR syrjäyttää ikääntyneet junamatkustajat

Jaa artikkeli

Suomi alkaa olla täynnä rautatieasemia, jossa junat eivät pysähdy. Muutamilla asemilla junat pysähtyvät, mutta ovia ei avata.

VR oy:n lipunmyynti on lähes totaalisesti digitalisoitu. Ongelma korostuu eniten pienillä paikkakunnilla, mistä vielä lisäksi poistetaan linja-autoliikennettä. Suomessa on myös todella paljon rautatieasemia mistä ei saa lipunmyyntipalvelua edes lippuautomaateista.

Olisi järkevämpää lisätä paikallisliikennettä esimerkiksi rataväleille Seinäjoki–Vaasa, Seinäjoki–Kokkola, Seinäjoki–Kaskinen ja Seinäjoki–Tampere. Näin tarjottaisiin eläkeläisille liikkumisvapautta, kun junat pysähtyisivät matkalla oleville asemille. Lipun osto olisi myös sallittava junassa.

Pakkodigitalisaatio on suosittu ilmiö kaikkialla Suomessa, niin yhteiskunnallisissa palveluissa kuin yrityksissäkin. Tästä on päästävä eroon.

Digitaaliset palvelut ovat tervetulleita ja monet niitä käyttävät. Eläkeliiton syyskuulla 2021 julkaisema +60 barometri -niminen kevyttutkimus kertoo, kuinka peräti 40 % vastaajista oli jättänyt jonkin viranomaispalvelun hankkimatta puutteellisten digitaalisten valmiuksien vuoksi. (Tutkimus oli kohdistettu myös kaikkiin vanhimpiinkin ikäryhmiin. Eikä toimittu niin kuin yleensä Suomessa, ettei +75-vuotiaiden mielipidettä haluta kuulla.)

Suomessa on noin 1,6 miljoona eläkeläistä, jotka ovat voimavarana yhteiskunnalle. Tästä ryhmästä 40 prosenttia on liian iso ryhmä, joka syrjäytetään monista palveluista.

Tätä suurta ryhmää ei saa syrjäyttää vajavaisilla palveluilla ja pakkodigitalisaatiolla. Heitä hyvin palvelemalla VR ja muutkin yritykset voivat kasvattaa mm. lipputulojaan.

Anna-Liisa Ruutiainen

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin vaikuttajavastaava

Maalahti

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje