Yleisöltä

Yhdistysten palkkatuesta

Jaa artikkeli

Palkkatuen uudistaminen huolestutti välityömarkkinoiden edustajia (I-P 20.5.).

Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu rahallinen tuki, jonka työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää esimerkiksi yhdistykselle palkkauskustannuksiin.

Kansainvälinen kulttuuriseura Mira ry on 20-vuotisen toimintansa aikana palkannut vaikeasti työllistettäviä ja heikommassa asemassa olevia työttömiä kulttuurialan toimijoita palkkatuella.

Seura järjestää sosiaalisia ja kulttuurisia kohtaamispaikkatilaisuuksia sekä tapahtumia, joiden tarkoituksena on tuoda erilaisia kulttuureja syrjästä esiin, edistää osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä Suomessa vallitsevia hyviä etnisiä suhteita.

Kulttuuriseura on sosiaalisen ja kulttuurisen pääoman kehittämisen ja kasvattamisen yhdistys ja se voidaan näin ollen nähdä osana hyvinvointipalveluja.

Toiminnan mahdollistamisen edellytyksenä on ollut nimenomaan täysi palkkatuki.

Työ- ja elinkeinoministeriön esitys palkkatukiajan lyhentämisestä kahdestatoista kymmeneen kuukauteen ei ole järkevää. Se on nimenomaan nykyoloihin verrattuna heikennys.

Olisi parempi, jos palkkatukiaikaa mieluummin pidennetään. Sosiokulttuurisille aatteellisille yhdistyksille myös sadan prosentin palkkatuki on välttämätön.

Tähän asti todennäköisesti vain harva sosiaalista kulttuurityötä tekevä yhdistys, esimerkiksi maahanmuuttajayhdistys pystyy palkkaamaan työntekijöitä palkkatuella. Tuen saaminen kun edellyttää, että yhdistyksellä on ainakin ensimmäiseen palkkaan ja sivukuluihin tarvittava rahasumma, koska palkkatuki maksetaan jälkikäteen suoritettujen maksujen perusteella. Tähän kynnykseen olisi puututtava.

Yhdistyksellä pitää myös olla pätevä hallitus allekirjoittamaan työsopimus ja osaava sihteeri, joka suoriutuu byrokratiasta, johon kuuluu mm. sopimusten laatimiset, hakemusten tekemiset, tulorekisteriin ilmoittamiset ja verkkopankkiasioinnit.

Palkkatukihakemuksessa yhdistykseltä kysytään myös työn suorituspaikkaa. Aktiivista toimintaa järjestävällä yhdistyksellä pitäisi siis olla joko oma toimisto tai toimipaikka. Tosin nykypäivänä toimisto voi sijaita myös kotisohvalla tai kahvilassa.

Kokonaisvaltaisesti katsottuna Työ- ja elinkeinoministeriön esitys palkkatuesta on joiltakin osin parannus nykytilanteeseen verrattuna, mutta monikulttuurisen toimijan näkökulmasta katsottuna heikennys.

Toivottavaa on, että palkkatukiuudistuksessa työnantajabyrokratiaa vähennetään ja että palkkatuen maksamista yhdistyksille helpotetaan ensimmäisen palkan osalta, että palkkatukijakso olisi vähintään vuoden pituinen ja että palkkatuki yhdistyksille olisi sataprosenttinen.

Ehkä tämä toteutuukin.

Harri Niskanen

Kansainvälinen kulttuuriseura Mira ry

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje