Yleisöltä

Ystävyyssopimukset ovat suosiossa sotien edellä

Nato-jäsenyys on ollut pitkään puheenaiheena ja otsikoissa. Palataanpa jokunen vuosi taaksepäin: Sanomalehdet Kaleva ja ruotsalainen Svenska Dagbladet julkaisivat yhtä aikaa artikkelin, otsikoituna ”Yhdessä Nato-jäsenyyteen Pohjolan turvaamiseksi”. (20.6.2018). Se oli ruotsalaisten ja suomalaisten turvallisuuspolitiikan konkareiden yhteispuheenvuoro.

Tuolloin, myös Suomen Rauhanpuolustajat ry:n toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro otti kantaa samaiseen artikkeliin, erilaisesta näkökulmasta. Hän totesi muun muassa, että ”Nato-jäsenyys voi vetää meidät sotiin, joihin meillä ei ole osuutta eikä arpaa, ja että avoin keskustelu turvallisuuspolitiikan valinnoista on tarpeen”. (Kaleva 26.6.2018 /Lukijalta)

Politiikka on monisäikeistä ja siten sen ymmärtäminen on vaikeaa itselleni. Näkemysteni tueksi siteeraan kirjailija Erno Paasilinnan ajatuksia teoksesta Lausui alustaja, joka korosti, Otava 1989: ”Pirullisella tavalla juuri ystävyyssopimukset ovat suosiossa sotien edellä”.

Näkisin asian siten, että juuri näin on käynytkin, kuten Paasilinna on todennut kirjassaan.

Venäjä rosvoaa ja tuhoaa Ukrainaa ja sen kansaa parasta aikaa. Inhimillinen ja ihmisyys poljettu lokaan. Teknistä ja sosiaalista infrastruktuuria moukaroidaan. Vastaavanlaisia esimerkkejä on ollut kautta maailmanhistorian.

Esimerkiksi Yhdysvaltain ja Britannian hyökkäys Irakiin ja sen aiheuttamat seuraamukset. Paasilinnalta löytyi edellä mainittuunkin ennustuksellinen näkemys: ”Mitään valtaa he eivät ole kumonneet panematta parempaa tilalle.”

Ennen tämänhetkistä sotatilaa Ukrainassa, suomalaisia puhututti tuolloin sotilasliitto Nato ja idän politiikka, Euroopan unionin ohella. Nyt ollaan jopa pakkoraossa päätösten suhteen.

Ylintä toimivaltaa käyttävien on syytä muistaa, että ”historia ei ole mikään yksityisasia”, edelleen Paasilinnaa lainaten.

Tapani Kurttila

Lapua

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje