Pihojen tuholaisia on nyt erityisen paljon – Etana-asiantuntija kertoo poikkeuksellisen hävitysvinkin

Lehtokotilot pitävät samoista kasveista kuin ihmiset. Arkistokuva.
Lehtokotilot pitävät samoista kasveista kuin ihmiset. Arkistokuva.
Kuva: Kari Löfhjelm
Jaa artikkeli

Lehtokotiloita on tänä vuonna erityisen paljon. Seinäjokelainen Kati Takkunen on kerännyt pihaltaan jo kolme lasipurkillista tuhoa tekeviä nilviäisiä.

– Kyllä niitä on ollut nyt enemmän ja nyt on ollut isompia kotiloita kuin ennen.

Takkunen kertoo keräilevänsä kotiloita pihaltaan joka ilta etenkin sateen jälkeen, silloin kun niitä ilmestyy eniten. Hän on huomannut kotipihansa kotiloiden viihtyvän etenkin marjapensaiden alla ja niiden lehdissä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Miksi kotiloita on nyt niin paljon?

Etana-asiantuntija professori Heikki Setälä Helsingin yliopistolta kertoo havainnon lehtokotiloiden suuresta määrästä olevan oikea.

– Ensimmäistä kertaa 15 vuoteen huomasin nuorten haapojen taimien olevan melkein yhtä täynnä kotiloita kuin haavan lehtiä, Setälä kertoo.

Ison kotilomäärän takana on menneen talven runsaat lumipeitteet ja suhteellisen leuto talvi. Lehtokotelo ei talvehdi syvällä, vaan pinnassa lumikarikkeen alla. Täällä lämpötila ei laske liikaa, vaan pysyy noin nollassa. Kotiloille epäsuotuisina vuosina lumipeitteen alla lämpötila laskee -10 tai jopa -20 asteeseen.

– Munat, jotka eivät sattuneet kuoriutumaan viime vuonna, ovat voineet kuoriutua myös tänä vuonna, Setälä toteaa ja kertoo tämän olevan myös yksi syy lehtokotiloiden tämänvuotiseen suureen määrään.

Makeat kasvit, kuten salaatit ja yritit maistuvat lehtokotiloille. Myös kukkakasvit ja iso osa perinnekasveista kiinnostaa näitä tuholaisia. Lehtokotilot siis pitävät samoista kasvilajeista kun ihmiset.

– Tämä on lehtokotilon ja ihmisen sodan ultimaattinen syy, toteaa Setälä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vinkkejä kotiloiden hävitykseen

Takkunen on havainnut tehokkaimmaksi tuhoamistavaksi kerätä kotilot lasipurkkiin ja kaataa niiden päälle kuumaa vettä.

– Onhan se vähän loputon työmaa, koska koko naapuruston pitäisi kerätä, jotta se toimisi.

Asiantuntijan mukaan lehtokotiloiden poimiminen on kaikista tehokkain tapa päästä eroon puutarhan tuholaisista. Vaikka tapa on työläs, se toimii Setälän mukaan varmimmin. Kotilot kannattaa tappaa joko kuumalla vedellä tai suolavedellä. Tämän jälkeen ne täytyy kaivaa syvälle maahan.

– Kotilo käyttäytyy kuin kannibaali, ja muut kotilot tulevat syömään heti, Setälä toteaa ja tarkentaa, kuinka lehtokotilo tarvitsee ravinnokseen kalkkia kuoreensa ja saa tätä muista kotiloista. Tärkeää on muistaa, ettei lehtokotiloita saa samasta syystä tappaa liiskaamalla niitä esimerkiksi maahan. Kalkkia kotilo saa esimerkiksi myös paperista, jossa on mustetta.

– Kerran pistin olutmäyräkoiria maahan kuvapuoli ylöspäin. Kotilot kertyivät niihin, ja siitä niitä oli helppo poimia, Setälä vinkkaa. Pahviset olutkopat kannattaa siis jatkossa säästää, jos kotiloita on riesaksi asti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vai sittenkin lautaselle?

Lehtokotiloita on mahdollista hyödyntää myös ruokana. Kotilot poimitaan rasiaan, jossa niitä ruokitaan esimerkiksi kauraleseillä tai jauhoilla muutaman päivän ajan, kunnes ne ovat ulostaneet suolen puhtaaksi. Tämän jälkeen niitä voi käyttää ruoanlaitossa.

– Tämä on aivan kelvollinen ruoka niille, jotka pitävät etanoista ruokana, asiantuntija kannustaa.

Myös Takkunen on kuullut, että kotiloita on mahdollista syödä.

– Ei hivele makuhermojani oikealla tavalla, hän naurahtaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje