Palaute ei juuri kaksijakoisempaa voisi olla.
Vaasa on luvannut, että tänäkin talvena katuja auraavat urakoitsijat ja kaupungin omat työntekijät puhdistavat lumesta myös kiinteistöjen tonttiliittymät. Teiden päihin ei pitäisi jäädä aurausvallia missään päin kaupunkia.
Vaasa otti Suomessa, jos ei nyt ainutlaatuisen niin periharvinaisen, palvelun käyttöön viime talvena. Kumpanakin vuonna osassa kaupunkia aurauksen jälki on kerännyt kiitosta. Työn taso kuitenkin vaihtelee.
Ilkka-Pohjalaisen tekstaten-palstalla, Puskaradioiden keskusteluissa ja kaupungin omalla palautekanavalla viestitään, että aurauksessa on ollut toivomisen varaa muun muassa Vetokannaksella, Isolahdessa, Hietalahdessa, Gerbyn suunnalla, osassa Vähääkyröä ja Hietalahdessa.
Kirjoittajien mukaan pahimmillaan auraajat eivät ole poistaneet aurausvalleia kertaakaan koko talvena tai sitten homma on hoidettu luvatusti vain silloin, kun matkassa on ollut tiehöylä.

Gerbyn uusimmalla alueella asuva Osku Haarala kuuluu negatiivista palautetta antaneisiin. Hän kertoo lähettäneensä ensimmäisen viestin kaupungille jo alkutalvesta.
– Sain vastauksen, että käytäntö on voimassa myös tänä talvena. Auraus saattaa kuitenkin kalustosta johtuen vaihdella.
Haarala kertoo, että heidän kadullaan tonttiliittymät on puhdistettu tasan kerran. Tuolloin työtä tehtiin tiekarhulla.
– Tien päähän aurataan yleensä parinkymmenen sentin valli ja lunta lentää metrin verran pihan puolelle. Varsinkin pluskeleillä puhdistaminen on työlästä, muttei toki ylitsepääsemätöntä. Lähinnä kyse on periaatteesta. Koska auraus urakoitsijalle kerran kuuluu, hänen pitäisi se myös hoitaa.

Haaralan kuppi meni nurin viime viikonloppuna. Hän puhdisti oman liittymänsä lisäksi myös naapureiden pihoja, jotta he pääsevät talvilomilta kotiinsa. Kritiikkiä lähti jälleen kaupungille ja Puskaradion keskustelupalstalle.
– Monet keskustelijat eri puolilta kaupunkia ilmoittivat, että heillä homma hoituu. Oman alueemme tilanne alkoi ihmetyttää vielä enemmän. Minulle käy, että katumme aurataan päivän tai parikin päästä, jos on kiireitä. Sitä en kuitenkaan sulata, että liittymä lykätään jatkuvasti täyteen lunta.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Kirjallisia reklamaatioita jaettu
Kuntatekniikan omaisuudenhallinnan yksikönpäällikkö Timo Rajala sanoo, että vaihteleva palaute on tuttua.
Hän kertoo, että valtaosa kilpailutuksella valituista urakoitsijoista hoitaa työnsä kuten on sovittu, mutta eivät kaikki.
– Joidenkin toimijoiden toimintaan on jouduttu puuttumaan ankarastikin. Heitä on huomautettu kovillakin sanoilla, jopa kirjallisilla reklamaatioilla.

Rajala ei suostu avaamaan ongelma-alueiden sijaintia tai määrää.
Hän kertoo, että laiminlyönnit on jaoteltu neljään luokkaan niiden vakavuuden mukaan. Vaaraa aiheuttaviin poikkeamiin suhtaudutaan ankarimmin. Aseina ovat reklamaation ohella sakko ja urakointisopimuksen irtisanominen.
– Tietysti aluksi pyrimme ohjeistamaan ja huomauttamaan, vasta sen jälkeen siirrytään reklamoimaan tarpeen niin vaatiessa.
Hän tähdentää, että kaupunki yrittää nytkin hoitaa asiat kuntoon yhteistyössä urakoitsijoiden kanssa.
– Iso osa auraajista on venynyt hienosti ja ottanut asian tarvittavalla vakavuudella. Koen, että olemme onnistuneet vähintäänkin kohtuullisesti. Aina ei kaikki mene kuten Strömsössä, joten kritiikki on välillä aiheellista. Koko ajan pyrimme kehittämään prosessia niin, että pystymme pitämään lupauksemme.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Kuorma-auton ratista ei homma onnistu
Yksikönpäällikkö tähdentää, että toisinaan kalusto voi nousta ongelmaksi hyvin hoidetuillakin alueilla.
Jokaisella urakoitsijalla ja kaupungilla itsellään on käytössä traktoreita ja pyöräkuormaajia, joihin auran lisälaite eli liittymien kohdalla alas laskettava stoppari on helppo asentaa. Näissä kulkupeleissä sitä on ongelmatonta myös hallita.
– Toisinaan auraukseen joudutaan käyttämään kuorma-autoja. Jos ohjaus on vasemmalla, ohjaamosta ei näe stopparin liikkeitä. Se on rikki alta aikayksikön, vaikka olisi minkälainen tekele. Pari autoistamme on hiekanpoistoon tarkoitettuja kuorma-autoja, joissa on ohjaus oikealla. Niissä stopparin ohjaamisessa ei ole vaikeuksia, taustoittaa Rajala.

Osku Haaralan mukaan Gerbyssä murheet eivät johdu kalustosta, sillä auraaja huristelee isolla pyöräkuormaajalla.
– Väitän, että siinä on myös stoppari. Jos liittymien auraaminen on kerran pakollista, miksi ylipäätään käyttää kalustoa, jolla liittymien auraaminen ei ole mahdollista. Annetut lupaukset eivät jätä tulkinnanvaraa.
Toiseksi mahdolliseksi hankaluudeksi Rajala nostaa lumimäärän. Varsinkin viime talvena tämä koitui ongelmaksi.
– Varsinkin ahtailla tonttikaduilla lumitila saattaa loppua kesken. Tällöin liittymiä ei saada aivan puhtaaksi. Jos lunta on oikein paljon, minkään stopparin kapasiteetti ei riitä. Vain tiehöylällä hommat hoituvat ilman nokan koputtamista.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Hyvä diili veronmaksajille
Kun aurausurakoista päätettiin, tekninen lautakunta sai eteensä kaksi esitystä. Auraukset ilman tonttiliittymiä tai niiden kanssa. Poliitikot valitsivat jälkimmäisen.
Kilpailutuskausi kattaa vielä seuraavan talven. Lisäksi sopimuksiin sisältyy optio talvista 2024–2026. Rajalan mukaan jatkokaudesta ei ole tehty vielä päätöstä.
Yksikönpäällikön mielestä lautakunnan linjaus oli järkevä. Hänen mukaansa veronmaksajat saivat lisäpalvelun "suurin piirtein samalla rahalla".
– Laki ei edellytä tonttiliittymien puhdistamista, vaan tämä on kaupunkilaisille puhdas Vaasa-lisä, jotta elo olisi hieman mutkattomampaa. Valmisteluvaiheessa ajateltiin esimerkiksi ikäihmisiä. Mahdollisuus kotona asumiseen paranee, kun huolto pelaa ja liikuntakykyiset ikäihmiset pääsevät pikkuisen helpommin liikkeelle. Päätös on ollut lupauksen arvoinen juttu asukkaille.

Rajala kertoo, että urakkasopimuksissa määritellään, että jokaisesta kiinteistöstä on puhdistettava vähintään yksi liittymä. Useilla alueilla auraajat laskevat stopparin kuitenkin jokaisessa tienpäässä.
– Ainakin, jos kaupungin oma väki on matkassa tiehöylällä, ei liittymien avaamista jätetä asukkaiden huoleksi. Vain yhdestä liittymästä annamme kuitenkin takuun. Yleensä se on suurin ajoneuvoväylä.
Yksikönjohtaja ei näe, että käytännöstä aiheutuisi auraajille kohtuutonta lisätaakkaa.
– Hieman lisäkustannuksia urakoitsijoille on toki tullut stoppareiden hankinnasta. Toisaalta he tekevät muutakin puhtaanapitoa, jossa laitteista on ollut varmasti apua.
Rajala kertoo, että Vaasan mallista on kiinnostunut muutama muukin kaupunki. Viimeksi tutustumismatkan tekivät Kirkkonummen teknisen puolen virkamiehet ja lautakunnan poliitikot.
– Päivän verran he seurasivat ja tuntuivat tykkäävän näkemästään.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Urakoitsijan on korjattava jälkensä
Kunnossapitoinsinööri Mika Ketonen kertoo, että auraamattomista liittymistä tuleva palaute välitetään kyseiselle urakoitsijalle, joka on velvollinen korjaamaan jälkensä.
– Jatkuva valvonta on mahdotonta, koska katukilometrejä on 600 ja tonttiliittymiä tuhoton määrä. Samat määräykset koskevat kaikkia urakoitsijoita sekä omia kuljettajiamme.
Välillä tulee palautetta, ettei soittajan kotitietä ole hiekoitettu koko talvena tai korkeintaan kerran. Keväällä sama ihminen soittaa, että kadulla on viisi senttiä hiekkaa.Mika Ketonen
Ketonen suhtautuu tonttiliittymien avaamiseen varauksellisemmin kuin esimiehensä Rajala, vaikka suoraa tuomiota hän ei ainakaan julkisuuteen suostu lausumaan.
– En ota kantaa, onko homma järkevää, mutta aikamoiset haasteet liittymien aukaisemisessa on. Lautakunta on kuitenkin päätöksensä tehnyt ja sitä me noudatamme.
Kansalaisten kritiikkiin Ketonen suhtautuu vielä varauksellisemmin.
– Välillä tulee palautetta, ettei soittajan kotitietä ole hiekoitettu koko talvena tai korkeintaan kerran. Keväällä sama ihminen soittaa, että kadulla on viisi senttiä hiekkaa. Auraamisessa saattaa olla kyse samasta ilmiöstä.