"Vielä on vähän opeteltavaa" – Uuden lain sallima vastakarvaan pysäköinti voi tuottaa ikävän yllätyksen

Kaksi vuotta sitten voimaan tulleen uuden lain mukaan ajoneuvo voidaan pysäköidä kaksisuuntaisella tiellä myös vasemmalle puolelle.
Kaksi vuotta sitten voimaan tulleen uuden lain mukaan ajoneuvo voidaan pysäköidä kaksisuuntaisella tiellä myös vasemmalle puolelle.
Kuva: Kari Löfhjelm

Taajamissa on ollut jo parin vuoden ajan mahdollista pysäköidä tien vasempaan laitaan myös kaksisuuntaisella tiellä. Lakiuudistuksen tavoitteena oli joustavoittaa vilkkaiden kaupunkien pysäköintiä.

Kun auton voi ajaa parkkiin suoraan kadun vasempaan laitaan, autoilija säästyy paikkaa etsiessään turhilta korttelikierroksilta ja liikennettä vaarantavilta u-käännöksiltä.

Uusi laki on kuitenkin lisännyt väärästä pysäköinnistä johtuneita virhemaksuja suurissa kaupungeissa. Suojatien eteen vaaditaan viiden metrin tyhjä tila, kun kaistan liikennevirta on suojatien suuntaan, olipa ajoneuvo pysäköitynä miten päin hyvänsä.

Liian lähelle suojatietä pysäköity ajoneuvo peittää näkyvyyden ja on vaaraksi suojatiellä liikkuville. Talvikeleillä riskiä lisää liukkaus, jonka takia autoilija ei välttämättä ehdi pysäyttää autoaan tai väistää näköesteen takaa suojatielle tulevaa jalankulkijaa.

Helsingissä uusi laki on lisännyt pysäköintivirheitä ja virhemaksuja. Kun liian lähelle suojatietä pysäköinnistä määrättiin vielä 2019 ja 2020 runsaat 10 000 pysäköintivirhemaksua, viime vuonna lukema oli jo yli 14 500.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Käänteinen ajattelu ei ole vielä iskostunut"

Palvelusihteeri Virva Hirvi-Nevala Vaasan kaupungilta kertoo, että lain väärästä tulkinnasta johtuva pysäköintitapa on pantu merkille myös Vaasassa, mutta se ei ole massailmiö etelän tapaan.

– Jonkin verran on kuitenkin vielä opeteltavaa.

Kun kuljettaja pysäköi ajoneuvonsa vasemmalle puolelle, etäisyyden suojatiehen pitää olla vähintään viisi metriä. Näin siitä huolimatta, että ajoneuvon perä on suojatielle päin.

Oikealla puolella tietä ajoneuvo voidaan pysäköidä liikennevirran suuntaisesti heti suojatien jälkeen.

– Käänteinen ajatus ei ole ehkä iskostunut kaikkien vasemmalle pysäköivien mieleen. Ajatellaan, että metri tilaa auton takana riittää.

Vasemmalle pysäköitäessä kannattaa myös käydä vilkaisemassa katuosuuden päässä olevaa liikennemerkkiä. Se osoittaa, onko pysäköintiä mahdollisesti rajoitettu.

Hallintopäällikkö Juha Ahonen Seinäjoen kaupungilta kertoo, ettei suojaetäisyyksien laiminlyönnistä ole tullut merkittävää ongelmaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suojatien lähellä aina varovasti

Auton pysäköiminen liikennevirtaa vastaan aiheuttaa hankaluuksia myös parkista pois lähdettäessä. Lähitapiolan liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri muistuttaa, että suojatien lähellä liikkuessa on aina oltava tarkkana.

– Kuljettaja joutuu peruuttamaan paljonkin, jotta saa käännettyä auton keulaa ja näkyvyyden ajoradalle. Jos auto on pysäköity liian lähelle suojatietä, voivat taustalle kävelevät ihmiset jäädä kuljettajalta huomaamatta.

Lain mukaan jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään suojatielle, on annettava esteetön kulku.

Jos toinen ajoneuvo on pysähtynyt suojatien eteen, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan ajoneuvon väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.

Suojatien lähellä on aina syytä varautua yllätyksiin. Lapset voivat käyttäytyä liikenteessä arvaamattomasti ja jäädä helposti pensaiden, kinosten tai ajoneuvojen katveeseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje