Vartijat kuulusteltu Ison Omenan epäillystä kuolemantuottamuksesta, ketään ei vaadita vangittavaksi

Vartijoiden kiinni ottama 35-vuotias nainen kuoli lauantaina voimankäyttötilanteessa kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Vartijoiden kiinni ottama 35-vuotias nainen kuoli lauantaina voimankäyttötilanteessa kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Poliisi ei aio vaatia vartijoita vangittavaksi kauppakeskus Ison Omenan epäillystä kuolemantuottamuksesta Espoossa.

Tutkinnanjohtaja Jyrki Kallio kertoo, että epäillyt neljä vartijaa on saatu kuulusteltua eikä edellytyksiä heidän pidättämiselleen tai vangitsemiselleen ole.

–  Heidät kaikki on saatu kuultua, ja sinällään asia on heidän osaltaan saatu selvitettyä. Varmastikin esitutkinnan kuluessa heitä on tarpeen taas kuulla, mutta ei tässä vaiheessa, Kallio kertoi STT:lle.

Kallion mukaan epäillyistä kaksi oli kiinni otettuna lauantai-illasta sunnuntain alkuiltaan, kahta ei otettu kiinni ollenkaan.

Vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli lauantaina voimankäyttötilanteessa kauppakeskuksen käytävälle. Poliisi sai tehtävän kauppakeskukseen noin kello 17.

Silminnäkijöiden mukaan kaksi vartijaa oli taltuttanut naisen maahan, ja lopulta yhteensä neljä vartijaa oli ollut tämän päällä. Ison Omenan vartioinnista vastaa Securitas.

Nainen ei ollut asioinut kauppakeskuksen myymälöissä

Poliisin mukaan nainen oli 35-vuotias ja voimankäyttötilanne kesti noin kymmenen minuuttia. Poliisin mukaan vartijat oli pyytänyt paikalle kauppakeskuksessa asioinut mies.

Mies oli sanonut naisen kohdistaneen häneen jonkinlaista häirintää, Kallio kertoo. Poliisi selvittelee, tunsivatko nainen ja mies toisensa entuudestaan.

Toisin kuin joissain julkisuudessa liikkuneissa tiedoissa oli väitetty, poliisin mukaan nainen ei ollut asioinut kauppakeskuksen myymälöissä eikä mikään niistä liity tapaukseen.

Vartijoiden lisäksi poliisi on kuullut useita todistajia ja hyödyntää tapauksen selvittämisessä kauppakeskuksen valvontatallenteita sekä ihmisten toimittamia videotallenteita. Tutkinta jatkuu todistajien kuulemisilla sekä oikeuslääketieteellisellä kuolemansyyn selvittämisellä.

Mahdollisia tietoja ja silminnäkijähavaintoja tilanteesta voi edelleen lähettää sähköpostilla osoitteeseen https://vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 02954  13031.

Sisäministeri Mikkonen: Turvallisuusalalla vakavia ongelmia

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan Ison Omenan kuolemantapaus on järkyttävä. Hän kertoo pyytäneensä jo viime viikolla Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten poliisi valvoo turvallisuusalan yritysten ja yksittäisten vartijoiden toimintaa.

Järjestyksenvalvojien voimankäyttö nousi esille joulukuun lopulla, kun poliisi kertoi tutkivansa useamman järjestyksenvalvojan epäiltyä väkivaltaa pääradan lähettyvillä ja erityisesti pääkaupunkiseudun juna-asemien yhteydessä touko–joulukuussa 2022. Tutkinta kohdistuu Avarn Security -yrityksen työntekijöihin.

–  Alalla on vakavia ongelmia, joihin on puututtava, Mikkonen tviittasi.

Ministerin mukaan kansalaisten on voitava luottaa turvallisuusalan toimijoiden ammattitaitoon, oli kyse sitten viranomaisista tai yksityisten turvallisuusyritysten työntekijöistä.

Jatkotoimet arvioidaan Poliisihallituksen selvityksen pohjalta. Mikkonen mainitsee, että alan koulutusvaatimuksista on päätetty edellisen kerran vuonna 2016.

–  Koulutuksella ja valvonnalla on varmistettava, ettei liiallista voimankäyttöä tai aseman väärinkäyttöä tapahdu.

Valvonta, koulutus ja pykälät puntaroitavaksi

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä uskoo, että Mikkonen viittaa turvallisuusalan "vakavilla ongelmilla" ennen kaikkea Avarn Securityn työntekijöiden rikosepäilyihin ja Ison Omenan kuolemantapaukseen.

–  Tämä osoittaa sen, että meidän on hyvä tässä tilanteessa arvioida tätä kokonaisuutta ja miettiä, onko yksityisen luvanvaraisen turvallisuustoiminnan valvonta asiallisella tasolla, onko lainsäädäntö riittävää ja onko järjestyksenvalvojien tai vartijoiden koulutus riittävää, Pimiä sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa sisäministeriö aikoo myös keskustella muiden ministeriöiden kanssa siitä, pitäisikö turvallisuusalan tilanteesta tehdä erillinen selvitys.

Pimiän mukaan sisäministeriö haluaa saada tilanteesta kokonaiskuvan. Sen pohjalta mietitään, onko tarvetta ryhtyä joihinkin toimiin.

–  Tämä on asia, joka herättää suurta huolta kansalaisissa, ja ilman muuta tähän tilanteeseen pitää sillä vakavuudella vastata.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje