Syyttäjä tutkii yhä poliisin ja kadonneen nuoren käsirysyä – "Tutkinnan käytössä on videotallenne"

Valtakunnansyyttäjän toimisto aloitti viime vuoden loppupuolella esitutkinnan Lapualla hotelli-ravintola Lapuahovissa tapahtuneesta epäillystä pahoinpitelystä. Jutussa on kaksi epäiltyä, joista toinen on poliisi. Arkistokuva.
Valtakunnansyyttäjän toimisto aloitti viime vuoden loppupuolella esitutkinnan Lapualla hotelli-ravintola Lapuahovissa tapahtuneesta epäillystä pahoinpitelystä. Jutussa on kaksi epäiltyä, joista toinen on poliisi. Arkistokuva.
Kuva: Jaakko Elenius

Joulukuun alussa ilmeni, että valtakunnansyyttäjän toimisto on aloittanut esitutkinnan Lapualla hotelli-ravintola Lapuahovissa 12.11.2022 tapahtuneesta epäillystä pahoinpitelystä. Jutussa on kaksi epäiltyä, joista toinen on poliisi.

Samana yönä Lapualla katosi 16-vuotias Rasmus Takaluoma, joka oli alaikäisenä viettänyt iltaa Lapuahovissa, ja tullut sieltä kahakan jälkeen poistetuksi. Kahakassa oli osallisena vapaailtaansa viettänyt poliisimies.

– Kuvaamastanne tapahtumasta on kirjattu ilmoitus, joka on saatettu valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikostiimin käsiteltäväksi, aluesyyttäjä ja tutkinnanjohtaja Jonna Ryynänen vahvisti Ilkka-Pohjalaiselle jo marraskuussa.

Tutkinnanjohtajan mukaan molempien epäiltyjen kohdalla tutkittava rikosnimike on pahoinpitely.

Tutkinnanjohtajana on poikkeuksellisesti syyttäjä siitä syystä, että toinen epäillyistä on poliisi. Varsinaisen tutkinnan tekee Sisä-Suomen poliisilaitos.

Lue myös: Kynnys tutkia ylittyi – Poliisia epäillään rikoksesta Rasmus Takaluoman katoamisyönä Lapualla

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myös videota tutkitaan

Tutkinnanjohtaja kertoi joulukuussa, että asiassa on suoritettu kuulusteluja.

Onko esitutkinnassa ollut apua hotelli-ravintola Lapuahovin videotallenteesta?

– Tutkinnan käytössä on videotallenne tutkittavana olevasta väkivaltatapahtumasta, aluesyyttäjä tyytyy kommentoimaan sähköpostitse.

Videolla ravintolassa olleen poliisin ja Takaluoman välillä on käsirysy.

Mitä esitutkinnassa ilmi tulleista seikoista voi kertoa tällä hetkellä?

– Esitutkinnan keskeneräisyyden johdosta esitutkinnassa ilmi tulleista seikoista en enemmälti anna tietoja, Ryynänen kommentoi.

Koska asiassa tehdään, tai onko jo tehty joko päätös syytteestä tai syyttämättäjättämispäätös? ­

– Tiedustelemasi asia on edelleen esitutkinnassa. Asia ei siten ole siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan, aluesyyttäjä päättää.

Lue myös: Silminnäkijä kertoo ravintolan tapahtumista Rasmus Takaluoman katoamisyönä – Poliisi: "Elossa löytyminen yhä epätodennäköisempää"

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

”Ei suoranaisesti liity katoamiseen”

Ilkka-Pohjalainen kertoi poliisista tehdystä rikosilmoituksesta 25. marraskuuta.

Pohjanmaan poliisin poliisipäällikkö Kari Puolitaival muistutti aiemmin haastattelussamme, ettei meneillään oleva esitutkinta vapaalla olleen poliisin toimista Lapuahovissa suoranaisesti liity lapualaisnuoren katoamisasiaan. (ilkkapohjalainen.fi, 12.12.2022)

– Jos liittyisi, sitä tutkisi valtakunnansyyttäjän toimisto. Takaluoman katoamista tutkii edelleen Pohjanmaan poliisi, Puolitaival korosti.

Vaikka poliisipäällikön mukaan poliisin tulee vapaa-ajallaankin käyttäytyä siten, että luottamus poliisiin ei kärsi, hän korosti, että tutkinnan aloittaminen ei tarkoita, että henkilö olisi todettu syylliseksi johonkin, vaan asiaa aletaan tutkia.

– Lapuan katoamistapaukseen kytköksissä olevien asioiden osalta meillä ei ole ketään virasta pidätetty. Syyttömyysolettama on voimassa, mutta tietysti rinnalla kulkee virkamiesoikeudellinen harkinta. Joudutaan pohtimaan, onko virasta pidättämistä mietittävä, ja voiko jatkaa niissä työtehtävissä missä on ollut.

Lue myös: Päällikkö poliisiin kohdistuvasta pahoinpitelyepäilystä: Ketään ei ole virasta pidätetty

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yrittäjä myönsi sisäänpääsyn

Lapuahovin yrittäjä myönsi Ilkka-Pohjalaiselle aiemmin, että alaikäinen Takaluoma oli päässyt sisään ravintolaan. Yrittäjän mukaan hänellä oli väärennetyt paperit. Vaikka alaikäinen pääsi sisään, tälle ei yrittäjän mukaan anniskeltu.

Ravintolasta poistamisen jälkeen Takaluoma yritti vielä sisään, mutta lähti sen jälkeen pois paikalta. Sen jälkeen hänestä ei ole havaintoja.

Poliisi on saanut katoamistapaukseen liittyen yli 300 vihjettä, tehnyt etsintöjä Lapuan keskustassa, haravoinut ruumiskoiran ja veneen kanssa Lapuanjokea ja kehottanut kiinteistöjen omistajia tutkimaan kiinteistöjään. Laajaa maastoetsintää ei ole tehty.

Lisäksi poliisi kertoo puhuttaneensa havaintojen tekijöitä ja Takaluoman tuttavapiiriä, tehneensä pankkitiedusteluja, tarkistaneensa valvontakameroita sekä tehneensä poliisilain mukaisia kotietsintöjä (ei rikosepäily).

Poliisi ei epäile rikosta Takaluoman katoamisessa.

Lue myös: Kadonnut teinipoika nähtiin anniskeluravintolassa – Yrittäjä myöntää "piipahduksen väärennetyllä henkilökortilla"

Lue myös: Henkilöllisyystodistus on mahdoton väärentää täydellisesti, mutta ovimieheltä kehnompikin voi mennä läpi – Pohjanmaan poliisin mukaan harvat väärennykset ovat lähes aina ulkomaalaisia asiakirjoja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje